[BREAKFAST] Japonia va lansa primul satelit din lemn din lume pentru combaterea poluării spațiale

CoolNews, NEWS
share

Oamenii de știință japonezi au creat una dintre cele mai neobișnuite nave spațiale din lume – un mic satelit realizat din lemn, scrie The Guardian.

Sonda LignoSat a fost construită din lemn de magnolie, care, în cadrul experimentelor efectuate pe Stația Spațială Internațională (ISS), s-a dovedit a fi deosebit de stabil și rezistent la crăpături. În prezent, se finalizează planurile pentru ca aceasta să fie lansată cu o rachetă americană în această vară.

Satelitul din lemn a fost construit de cercetătorii de la Universitatea Kyoto și de compania de exploatare forestieră Sumitomo Forestry pentru a testa ideea de a utiliza materiale biodegradabile, cum ar fi lemnul, pentru a vedea dacă acestea pot acționa ca alternative ecologice la metalele din care sunt construiți în prezent toți sateliții.

„Toți sateliții care reintră în atmosfera Pământului ard și creează mici particule de alumină, care vor pluti în atmosfera superioară timp de mulți ani”, a avertizat recent Takao Doi, astronaut japonez și inginer aerospațial la Universitatea Kyoto.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii de la Kyoto au pus la cale un proiect de evaluare a tipurilor de lemn pentru a determina cât de bine pot rezista la rigorile lansării în spațiu și la zborurile lungi pe orbită în jurul Pământului. Primele teste au fost efectuate în laboratoare care au recreat condițiile din spațiu, iar probele de lemn nu au suferit modificări măsurabile ale masei sau semne de descompunere sau deteriorare.

Au fost testate mai multe tipuri de lemn, inclusiv cireșul japonez, iar lemnul de magnolie s-a dovedit a fi cel mai rezistent. Acesta a fost folosit acum pentru a construi satelitul din lemn de la Kyoto, care va conține o serie de experimente care vor determina cât de bine se comportă nava spațială pe orbită, a declarat Murata.

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Un nou hit de la IRAIDA și Puya - ,,Las-o așa”

După succesul piesei ,,Opriți planeta", IRAIDA și Puya revin cu un nou hit care nu-ți va da pace. Ve...

[BREAKFAST] Andrei Niculae, impresionat de un frigider inteligent: „Mă uitam cu gura căscată”

Weekendul trecut, Andrei Niculae a participat la un eveniment unde a avut ocazia să prezinte un show...

Francis On My Mind și DOC ne-au adus „Asasin de suflet” LIVE la Breakfast

Ingredientele unei dimineți perfecte? Pentru unii energie debordantă, un mic dejun copios, bună disp...