Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri seară, că a semnat un ordin care va permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina care doresc acest lucru. În România sunt 45 de şcoli, 10 licee şi trei universităţi care au predare în limba ucraineană.
Primele declarații ale ministrului au fost în cadrul Virgin Radio Romania Breakfast, pe 1 martie:
„Va trebui să facem și mai multe pentru că numărul elevilor și numărul studenților care vin în România este din ce în ce mai mare. Deja avem o implicare foarte mare din partea universităților românești. Există o situație de actualizare în curs, câteva mii de refugiați cazați în universitățile românești. În această dimineață, în cadrul Universității de Științe Agronomice au sosit în această dimineață 160 de refugiați. Prin Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au trecut deja peste 1100 de refugiați. Deci în total, în cadrul universităților românești, au fost primiți și cazați circa 5000 de refugiați”, a declarat Ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu în cadrul matinalului Virgin Radio Romania Breakfast cu Veronica Trandafir și Andrei Niculae
Potrivit Ministrului, documentul semnat ieri face referire la şcolarizarea refugiaţilor din Ucraina – cetăţeni ucraineni sau nu – pe teritoriul României, dacă doresc acest lucru.
”Prin derogare, pentru cetăţenii ucraineni şi pentru refugiaţii din Ucraina, ordinul prevede că se pot înscrie în orice moment”, a transmis ministrul.
Astfel:
- Pentru cetăţenii ucraineni, în anii 2021 – 2022, 2022 – 2023 finanţarea va fi de la bugetul de stat, dar nu şi pentru refugiaţii de alte naţionalităţi.
- Având în vedere că sunt multe situaţii ale unor tineri care doresc să se înscrie în învăţământul universitar, dar nu au documente justificative, universităţile îi pot înscrie pe baza unei evaluări a cunoştinţelor şi echivalarea acestora, cu condiţia ca dimplomele obţinute în Ucraina să fi aduse până la finalizarea studiilor.