[BREAKFAST] Amenzi pentru absențe școlare fără motiv serios: 1.000 de lei în România, sute de euro în alte țări

CoolNews, NEWS
share

Poliția are dreptul să tragă la răspundere părinții și să aplice amenzi. Faptul că biletele de avion și cazările sunt mai ieftine în afara vacanțelor nu este motiv întemeiat pentru a absenta de la școală. Polițiștii din România fac primii pași spre punerea în aplicare a legii care le permite să amendeze părinții ai căror copii lipsesc de la școală fără motive întemeiate. Deși legea există de mulți ani, singurii pedepsiți până acum pentru absențele școlare au fost elevii, prin scăderea notei la purtare.

Nu la fel stau lucrurile în alte state, unde părinții primesc amenzi de sute de euro dacă decid să plece în vacanță în afara vacanțelor școlare și chiar sunt întorși din aeroport dacă nu pot justifica urgența deplasării cu copilul. În primăvara anului 2022, opinia publică din România era șocată de faptul că o familie de români a fost interogată de Poliție, pe un aeroport din Germania, cu privire la lipsa copilului de la școală.

Informația a fost prezentată eronat de mai multe publicații, care au scris atunci că polițiștii germani au alertat autoritățile din România pentru ca familia să fie amendată. Adevărul, prezentat ulterior de edupedu.ro, a fost că familia de români trăia în Germania, copiii învățau acolo, iar polițiștii au notificat autoritatea școlară pentru amendarea familiei.

În România, într-un an școlar, copiii au dreptul la 40 de ore de învoire, pentru alte motive decât cele medicale. Numărul maxim de învoiri nu poate depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline. Legea prevede aplicarea de amenzi în cazul în care un copil absentează mai mult, însă, până acum, totul a rămas la nivel de teorie. Un prim pas a fost făcut totuși în primăvara anului 2023 la Arad, unde zeci de părinți au primit notificări că vor fi amendați cu sume până la 1.000 de lei pentru absențele nemotivate
ale copiilor. O inițiativă similară s-a înregistrat la Craiova, tot la începutul anului 2023, unde Poliția Locală a trimis școlilor o adresă prin care le anunța că este împuternicită să aplice amenzi familiilor care nu asigură frecvența școlară a copiilor înscriși în învățământul obligatoriu.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Un nou hit de la IRAIDA și Puya - ,,Las-o așa”

După succesul piesei ,,Opriți planeta", IRAIDA și Puya revin cu un nou hit care nu-ți va da pace. Ve...

[BREAKFAST] Andrei Niculae, impresionat de un frigider inteligent: „Mă uitam cu gura căscată”

Weekendul trecut, Andrei Niculae a participat la un eveniment unde a avut ocazia să prezinte un show...

Francis On My Mind și DOC ne-au adus „Asasin de suflet” LIVE la Breakfast

Ingredientele unei dimineți perfecte? Pentru unii energie debordantă, un mic dejun copios, bună disp...