Astronomii au descoperit o stea de 30 de ori mai mare decât Soarele. Are o compoziţie chimică neaşteptată

CoolNews, NEWS
share

O recentă descoperire astronomică ar putea schimba modul în care înțelegem evoluția stelelor. Astronomii au identificat o stea masivă, de 30 de ori mai mare decât Soarele, care prezintă o compoziție chimică neașteptată, sfidând teoriile actuale. Denumită J0524-0336 și situată la aproximativ 30.000 de ani-lumină de Pământ, această stea are o concentrație extraordinar de mare de litiu, un element chimic ușor, cunoscut pentru faptul că ar trebui să fie consumat rapid de stele în timpul fuziunii nucleare.

Litiul, de obicei, se pierde pe măsură ce stelele evoluează, fiind transformat în elemente mai grele, precum carbonul și oxigenul. Însă J0524-0336 sfidează această regulă, având de 100.000 de ori mai mult litiu decât Soarele, la o vârstă similară. Acest lucru a atras atenția cercetătorilor, care au început să studieze compoziția chimică a stelei folosind spectroscopia, o tehnică ce dezvăluie elementele prezente într-o stea prin analiza luminii emise de aceasta.

Această descoperire ridică întrebări importante despre modul în care se formează și evoluează stelele. Una dintre ipotezele cercetătorilor este că J0524-0336 ar putea fi într-o etapă rar întâlnită a evoluției stelare, nedezvăluită până acum. O altă posibilitate ar fi ca steaua să fi „înghițit” recent o planetă bogată în litiu sau o altă stea din apropiere, ceea ce ar explica conținutul ridicat de litiu.

Echipa condusă de Rana Ezzeddine de la Universitatea din Florida intenționează să continue monitorizarea stelei pentru a înțelege mai bine fenomenul. Dacă se descoperă semne ale unui disc circumstelar sau ale unei acumulări de praf, acest lucru ar indica un eveniment recent de pierdere de masă, sugerând o interacțiune stelară. Alternativ, lipsa unui astfel de disc ar putea indica un proces necunoscut în interiorul stelei care duce la îmbogățirea cu litiu. Această stea enigmatică ar putea oferi noi perspective asupra modului în care stelele evoluează și produc elementele chimice din care suntem cu toții alcătuiți.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Vremea pentru următoarele două săptămâni. Când revin ploile

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în d...

Dr. Dre a primit propria sa stea pe Walk of Fame. Eminem, 50 Cent şi Snoop Dogg, printre prietenii c...

Dr. Dre a primit propria sa stea pe Walk of Fame! Alături de el au fost Eminem, 50 Cent şi Snoop Dog...

ANM: Vreme deosebit de caldă pentru începutul lunii februarie

Vreme deosebit de caldă pentru început de februarie. Ieri au fost temperaturi maxime și de 21 de gra...