Confidenţialitate

Așa a văzut presa internațională referendumul din România

CoolNews
share

Referendumul pentru redefinirea familiei s-a încheiat. Duminică la ora 21:00, când s-au închis urnele, prezența la vot a fost declarată de 20,41%, insuficient pentru ca referendumul să fie validat.

Pentru ca acesta să fie un succes era nevoie să participe la vot 30% dintre persoanele cu drept de vot.

Și presa internațională a scris despre prezența slabă la vot.

Sub titlul: „România întoarce spatele referendumului pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex”, jurnaliștii spanioli de la El Pais au explicat că Bruxelles-ul răsuflă ușurat după invalidarea referendumului pentru redefinirea căsătoriei: „Participarea slabă face să răsufle ușurat Bruxelles-ul, îngrijorat de reformele justiției și de corupția din țară. Eșecul zilei este o lovitură pentru guvernul social-democrat, afectat de scandalurile de corupție și de cerințele instituțiilor europene”.

Site-un belgian, rtbf.be prezintă declarația Ileanei Popescu, o pensionară din București, care a spus că referendumul reprezintă o risipă de bani. „Ar trebui să lăsăm pe toată lumea să aleagă dacă se căsătorește sau nu, fără să ținem cont de orientarea sexuală”.

Agenția Associated Press a punctat tot pe ideea prezenței slabe la vot: „Românii au votat duminică pentru o modificare a constituției care ar face mai dificilă legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, însă referendumul riscă să nu fie validat, după ce alegătorii nu au participat în număr mare”.

Jurnaliștii de la Reuters au pus accent pe cifre și au explicat exact care ar fi fost datele câștigătoare: „Referendumul românilor pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex nu a întrunit prezența la vot necesară. Referendumul de două zile de modificare a constituției României astfel încât cuplurile formate din persoane de același sex să nu poată obține dreptul de a se căsători nu a întrunit cota de 30 la sută de prezență la vot pentru a fi validat”.

Articole similare

Ce zice presa internațională despre scandalul dintre soțul Serenei Williams și Ion Țiriac

După toate replicile acide dintre miliardarul român, Ion Țiriac și Alexis Ohanian, soțul Serenei Wil...

Rusia: A fost deschisă o secţie de votare în portbagajul unui automobil (AUDIO)

Este în desfăşurare referendumul privind modificarea Constituţiei, care i-ar putea permite lui Vladi...

Pragul de 30% pentru validarea Referendumului a fost atins

La ora 17:16 a fost atins pragul magic pentru validarea Referendumului pentru justiție. Au fost î...