40 de ani de la singurul zbor în Cosmos al unui român

NEWS
share

Pe 14 mai 1981 a avut loc primul şi singurul zbor efectuat de un român în spaţiu: Dumitru Prunariu.

Pe 14 mai 1981, ora 20:17, ora Bucureştiului, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, locul de unde a zburat şi primul om în cosmos, Iuri Gagarin, a fost lansată nava cosmică Soiuz-40, spre staţia orbitală Saliut-6. Misiunea cosmică Soiuz-40, care a avut loc între 14 şi 22 mai 1981, a durat şapte zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde.

Dumitru Prunariu a povestit că pregătirea pentru zbor a început în luna martie a anului 1978, în „Orăşelul Stelar”, situat la câţiva kilometri de Moscova, împreună cu candidaţi-cosmonauţi din alte cinci ţări.

La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov – comandant de echipaj, un cosmonaut experimentat şi care mai efectuase un zbor la bordul staţiei cosmice „Saliut-6”. Dintre toţi candidaţii din programul Intercosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obţinut la examenele şi testările finale calificative maxime.

„Eşti conştient, acolo sus, că reprezinţi un stat, că îţi reprezinţi ţara şi această mândrie de a fi cosmonaut, de a fi reprezentantul unei naţiuni creşte mult, se dezvoltă şi ajunge o trăsătură caracteristică a activităţii viitoare”, mărturisea Dumitru Prunariu, într-un interviu acordat presei din acea vreme.

Articole similare

[BREAKFAST] Au trecut cinci ani de când SpaceX a trimis în spațiu mașina personală a lui Elon Musk...

Au trecut cinci ani de când SpaceX a trimis în spațiu mașina personală a lui Elon Musk, vehiculul Te...

Jeff Bezos și Sir Richard Branson nu sunt astronauți

Jeff Bezos și Sir Richard Branson nu mai pot să se considere astronauți, după ce US Federal Aviation...

New Shepard: Ultimele pregătiri pentru primul zbor spaţial cu echipaj civil, care nu va fi pilotat

New Shepard, nava construită de compania Blue Origin, va proni azi în spațiu, de la ora 14.30, ora R...