Confidenţialitate

40 de ani de la singurul zbor în Cosmos al unui român

NEWS
share

Pe 14 mai 1981 a avut loc primul şi singurul zbor efectuat de un român în spaţiu: Dumitru Prunariu.

Pe 14 mai 1981, ora 20:17, ora Bucureştiului, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, locul de unde a zburat şi primul om în cosmos, Iuri Gagarin, a fost lansată nava cosmică Soiuz-40, spre staţia orbitală Saliut-6. Misiunea cosmică Soiuz-40, care a avut loc între 14 şi 22 mai 1981, a durat şapte zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde.

Dumitru Prunariu a povestit că pregătirea pentru zbor a început în luna martie a anului 1978, în „Orăşelul Stelar”, situat la câţiva kilometri de Moscova, împreună cu candidaţi-cosmonauţi din alte cinci ţări.

La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov – comandant de echipaj, un cosmonaut experimentat şi care mai efectuase un zbor la bordul staţiei cosmice „Saliut-6”. Dintre toţi candidaţii din programul Intercosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obţinut la examenele şi testările finale calificative maxime.

„Eşti conştient, acolo sus, că reprezinţi un stat, că îţi reprezinţi ţara şi această mândrie de a fi cosmonaut, de a fi reprezentantul unei naţiuni creşte mult, se dezvoltă şi ajunge o trăsătură caracteristică a activităţii viitoare”, mărturisea Dumitru Prunariu, într-un interviu acordat presei din acea vreme.

Articole similare

Jeff Bezos va zbura în spațiu. Pe cine mai ia cu el și câți oameni au licitat pentru al treilea loc...

Jeff Bezos o ia înaintea lui Elon Musk și Richard Branson. Miliardarul va fi primul care va zbura...

TURISM SPAȚIAL: Jeff Bezos scoate la vânzare bilete pentru excursii la 100 km deasupra Pământului...

Jeff Bezos scoate la vânzare bilete pentru excursii la 100 km deasupra Pământului!  Excursiile astea...

MOMENT ISTORIC: Pentru prima oară va fi trimisă o femeie în spațiu de Agenția spațială a Emiratelor ...

Un moment istoric pentru Agenția spațială a Emiratelor Arabe Unite: va trimite pentru prima oară o f...