22 mai este Ziua Internațională a Biodiversității

CoolNews
share

22 mai e Ziua Internațională a Biodiversității (International Day for Biological Diversity) începând din 2000, când a fost proclamată astfel de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în scopul creşterii gradului de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate. Ziua nu este aleasă întâmplător.

Ziua Internațională a Biodiversității (International Day for Biological Diversity) a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică.

Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

Biodiversitatea cuprinde varietatea genelor, a speciilor şi a ecosistemelor care constituie viaţa pe pământ. În prezent, suntem martorii unei pierderi constante a biodiversităţii cu consecinţe profunde pentru lumea naturală şi pentru bunăstarea oamenilor.

Cauzele principale sunt schimbările care se produc în habitatul natural. Acestea au loc datorită sistemelor de producţie agricolă intensivă, construcţiilor, exploatării carierelor, exploatării excesive a pădurilor, oceanelor, râurilor, lacurilor şi solurilor, invaziilor de specii străine, poluării şi – tot mai mult – datorită schimbărilor climatice la nivel global.

The Deforestation Beat

În contextul exploatării excesive a pădurilor dar și a distrugerii pădurilor virgine, Virgin Radio Romania a pornit alături de WWF Romania o campanie prin care caută să tragă atenția asupra modului în care comportamentul nostru poate influența negativ și ireversibil lumea în care ne place să trăim.

Pădurile virgine sunt ultimele zone de pe glob în care natura supraviețuiește în forma sa pură, fără niciun fel de intervenție umană. Și știi care e partea cea mai faină? România are parte păduri virgine. De fapt, e unul dintre ultimele locuri din Europa în care natura e în starea ei perfectă.

Sub coroanele giganților de peste 500 de ani mișună peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte și până la tot felul de animale, precum mistrețul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha sau ursul brun. Dar povestea frumoasă e pe cale să se încheie brusc dacă nu intervii TU acum!

Dacă în 1974, 12% din pădurile României erau virgine, astăzi procentul a scăzut sub 2%. Iar partea și mai tristă este că ca la fiecare 1,2 secunde 3m2 de pădure virgină dispar. Definitiv! E suficient să prinzi The Deforastation Beat ca să realizezi cât de rapid pierdem puțin câte puțin din pădurile virgine.

De Ziua Internațională a Biodiversității, descoperă animalele care-și au casa în pădurile virgine de la noi

Azi, de Ziua Internațională a Biodiversității , Andreea Remețan îți pregătește o provocare pe pagina de Facebook Virgin Radio Romania, de la ora 17:30. Studioul Virgin Radio Romania se umple de animale de pluș cu ajutorul cărora poți cunoaște mai bine fauna din pădurile virgine. Caută să identifici cât mai multe animale, intră în jocul propus live pe pagina noastră de Facebook și pregătește-te să ai parte de mai multe surprize.

FOTO: © Ruben Smit / Wild Wonders of Europe / WWF

Articole similare

[BREAKFAST] Femeile preferă animalele. Ce le-a îndemnat să ia această decizie?

De ce preferă femeile să stea mai mult cu animalele de companie decât cu oamenii? Pentru că s-au sat...

[BREAKFAST] O femeie a lăsat 2,8 milioane de dolari moștenire câinilor și pisicilor ei deși are mai ...

O femeie în vârstă din China a decis să-și lase averea de 2,8 milioane de dolari câinilor și pisicil...

Intrare gratuită marți, la Muzeul Antipa, pentru toți cei care au nume de animale

Toți vizitatorii care poartă numele unui animal vor avea intrare gratuită marți, 4 octombrie, la Muz...