2016 în muzică. Ce a fost important pe parcursul anului

Muzică
share

Premiile Grammy, februarie

Kendrick Lamar a câştigat cele mai multe premii Grammy – cinci – la gala de decernare a acestor trofee, organizată pe 15 februarie, la Los Angeles, însă rapperul american a fost eclipsat în categoriile principale de Taylor Swift, Ed Sheeran şi Bruno Mars.

Rapperul Kendrick Lamar primise 11 nominalizări la premiile Grammy 2016 şi se afla în cursă pentru a obţine principalul trofeu al galei, aferent categoriei ”albumul anului”, cu materialul discografic ”To Pimp A Butterfly”, însă acest premiu a revenit cântăreţei pop-country Taylor Swift, cu albumul ei intitulat ”1989”.

Cântăreţul Bruno Mars şi producătorul muzical Mark Ronson s-au impus la categoria ”înregistrarea anului” cu cântecul ”Uptown Funk!”.

Britanicul Ed Sheern a câştigat primele sale statuete Grammy, inclusiv la categoria ”cântecul anului” cu piesa ”Thinking Out Loud”.

Trupa Muse s-a impus la categoria ”cel mai bun album rock” cu materialul discografic ”Drones”.

Taylor Swift a triumfat şi la categoria ”cel mai bun album pop” cu discul ”1989”, la categoria ”cel mai bun album R&B” s-a impus materialul discografic ”Black Messiah”, lansat de D’Angelo şi The Vanguard, iar la categoria ”cel mai bun album rock” a fost desemnat învingător albumul ”To Pimp A Butterfly” al muzicianului Kendrick Lamar.

Brit Awards, februarie

Adele a fost marea câştigătoare a galei Brit Awards 2016, organizată pe 24 februarie, la Londra, unde artista britanică a câştigat patru trofee, inclusiv la categoriile ”cea mai bună cântăreaţă britanică” şi ”cel mai bun album al anului” (”25”).

Artista, care a închis gala cu o interpretare emoţionantă a piesei ”When We Were Young”, s-a impus şi la categoria ”cel mai bun single britanic” şi a primit trofeul Global Success.

Coldplay a câştigat la categoria ”cel mai bun grup britanic” şi, cu cele nouă trofee câştigate de-a lungul anilor, a devenit cea mai de succes trupă din istoria galei Brit Awards.

Alte premii importante ale galei au revenit lui James Bay, la categoria ”cel mai bun cântăreţ”, trupei australiene Tame Impala, care s-a impus la categoria ”cel mai bun grup internaţional”.

Cântăreţul canadian Justin Bieber, care a interpretat piesa ”Love Yourself and Sorry”, a fost desemnat cel mai bun cântăreţ internaţional.

NME Awards, februarie

Trupa Wolf Alice a fost marea învingătoare la gala NME Awards 2016, unde formaţia londoneză de rock alternativ a câştigat două trofee majore, impunându-se la categoriile ”cea mai bună piesă” şi ”cea mai bună formaţie live”.

Grupul Wolf Alice, care fusese nominalizat la şase categorii de premii, s-a impus la categoria ”cea mai bună piesă”, cu cântecul ”Giant Peach”, şi la categoria ”cea mai bună trupă live”, graţie prestaţiilor sale pline de energie.

Trupa The Maccabees a câştigat trofeul aferent categoriei ”cea mai bună trupă britanică”. Foals s-a impus la categoria ”cel mai bun album” cu materialul discografic ”What Went Down”, iar Charli XCX a fost desemnat cel mai bun artist britanic.

Cântăreaţa Taylor Swift a fost desemnată ”cel mai bun artist internaţional”, iar Run The Jewels a triumfat la categoria ”cea mai bună trupă internaţională”.

Trofeul ”Hero of the year” a revenit rockerului Dave Grohl – solistul trupei Foo Fighters -, iar trofeul intitulat ”Momentul anului” a fost atribuit grupului The Libertines, al cărui concert special susţinut la Festivalul Glastonbury în 2015 a fost ţinut în mare secret de organizatori până în ultimul moment.

Trupa Coldplay a fost recompensată cu un trofeu special – Godlike Genius Award – şi a încheiat gala NME Awards 2016 cu un moment muzical spectaculos.

Rock and Roll Hall of Fame

Grupul hip-hop californian N.W.A. a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în luna aprilie, marcând, astfel, trecerea de la una dintre cele mai detestate trupe ale Americii la una din muzica mainstream, în cadrul unei ceremonii organizată în Cleveland, în care a mai fost omagiată, printre alţii, celebra trupă rock britanică Deep Purple.

Alături de N.W.A şi Deep Purple, anul acesta, au mai fost incluse în Rock and Roll Hall of Fame numele muzicianului Steve Miller, şi cele ale trupelor Cheap Trick şi Chicago.

Ivor Novello Awards, mai

Cântăreaţa Adele şi formaţiile Simple Minds şi Portishead se numără printre artiştii premiaţi la cea de-a 61-a gală a premiilor Ivor Novello, care a avut loc în luna mai la Londra.

Adele a fost numită compozitorul anului, cea mai bună coloană sonoră a anului a fost desemnată muzica filmului ”Ex_Machina”, compusă de Geoff Barrow şi Ben Salisbury, iar cel mai bun cântec contemporan a fost ales ”All My Friends”, de Snakehips (James Carter şi Oliver Lee) împreună cu Chance The Rapper şi Cass Lowe.

Cel mai bun album a fost desemnat ”Darling Arithmetic”, scris de Conor O’Brien, înregistrat de trupa irlandeză Villagers.

Trofeele The Ivors Classical au revenit formaţiilor Happy Mondays (Mark Day, Paul Davis, Paul Ryder, Shaun Ryder şi Gary Whelan), distinsă cu Inspirational Award , Simple Minds (Charlie Burchill, Jim Kerr şi Mick MacNeil), care a fost desemnată trupa cu o extraordinară colecţie de cântece, şi Portishead (Geoff Barrow, Beth Gibbons şi Adrian Utley), pentru importanta contribuţie adusă muzicii britanice.

Songwriters Hall of Fame

Nile Rodgers, Marvin Gaye, Tom Petty şi Elvis Costello se numără printre artiştii ale căror nume au fost incluse în acest an în Songwriters Hall of Fame. Chip Taylor şi regretatul Bernard Edwards – coleg cu Nile Rodgers în trupa Chic – au fost la rândul lor incluşi în Sogwriters Hall of Fame, într-o ceremonie ce a avut loc la hotelul Marriott Maarquis din New York, pe 9 iunie.

MTV Video Music Awards, august

Beyonce a dominat gala MTV Video Music Awards (VMA) 2016, organizată pe 28 august la New York, unde artista americană a câştigat opt premii, inclusiv trofeul suprem – videoclipul anului -, şi a susţinut un recital de 15 minute, ce a inclus piese de pe cel mai recent album al ei, ”Lemonade”.

Videoclipul piesei sale ”Formation”, ce are o consistentă încărcătură politică, a câştigat principalul trofeu al galei, ”videoclipul anului”. Beyonce s-a impus, printre altele, la categoriile ”cel mai bun videoclip al unei cântăreţe”, ”cea mai bună coregrafie”, ”cel mai bun montaj” şi ”cel mai bun video într-un format lung”.

Rihanna a fost recompensată cu Michael Jackson Video Vanguard Award, un trofeu ce i-a fost înmânat de rapperul canadian Drake.

Fifth Harmony, un grup pop compus din cinci cântăreţe, învingător la concursul ”The X Factor”, a câştigat două trofee la VMA 2016 – denumite ”Moonman”.

MTV European Music Awards, noiembrie

Justin Bieber şi Lady Gaga au fost marii câştigători ai galei MTV Europe Music Awards (EMA) 2016, un eveniment organizat la începutul lunii noiembrie la Amsterdam, în cadrul căruia trofeele decernate de organizatori au fost colorate în acest an în purpuriu, în memoria cântăreţului american Prince, decedat în luna aprilie.

Cântăreţul canadian Justin Bieber, care primise cinci nominalizări, a câştigat cele mai multe trofee, impunându-se la trei categorii de premii – ”cei mai mulţi fani”, ”cel mai bun artist canadian” şi ”cel mai bun cântec” (”Sorry”).

Lady Gaga s-a impus la categoriile ”cea mai bună cântăreaţă” şi ”cel mai bun look”.

Printre alte nume mari din industria muzicală care au câştigat premii dar nu au cântat la Amsterdam s-au aflat trupa britanică Coldplay – care s-a impus la categoria ”cea mai bună trupă rock” – şi rapperul canadian Drake – învingător la categoria ”cel mai bun artist hip-hop”.

Starul canadian R&B The Weeknd s-a impus la categoria ”cel mai bun videoclip” cu ”Starboy”, o colaborare cu Daft Punk, şi a susţinut un recital spectaculos, apărând pe scenă dintr-un glob strălucitor uriaş.

Canadianul Shawn Mendes, favoritul numeroaselor adolescente din public, a câştigat trofeul aferent categoriei ”cel mai bun cântăreţ” şi a interpretat la pian o versiune a piesei sale ”Mercy”. Trupa Green Day a primit trofeul Global Icon pentru întreaga carieră.

Latin Grammy Awards, noiembrie

Cântăreţul şi actorul mexican Juan Gabriel, decedat pe 28 august, a câştigat primele sale trofee Latin Grammy, inclusiv premiul pentru ”albumul anului” cu materialul discografic ”Los Duo 2”, alături de alte două premii, la gala anuală organizată de The Latin Recording Academy la T-Mobile Arena din Las Vegas în luna noiembrie.

Cântăreţii columbieni Shakira şi Carlos Vives au fost ceilalţi mari câştigători ai galei, câştigând două trofee Latin Grammy graţie cântecului lor ”La Bicicleta”, recompensat la categoriile ”înregistrarea anului” şi ”cântecul anului”.

Materialul discografic ”Un Besito Mas”, înregistrat de duoul mexican Jesse & Joy, a fost desemnat cel mai bun album contemporan pop/vocal, iar cântăreaţa mexicano-americană Julieta Venegas a câştigat trofeul aferent categoriei ”cel mai bun album rock/pop” cu discul ”Algo Sucede”. Cântăreţul columbian Manuel Medrano a fost desemnat ”cel mai bun artist debutant”.

American Music Awards

Ariana Grande a câştigat principalul trofeu al galei American Music Awards, unde a fost desemnată ”Artistul Anului”.

Selena Gomez s-a impus la categoria ”cea mai bună artistă pop/rock”.

Rapperul canadian Drake, în vârstă de 30 de ani, care primise un număr record de 13 nominalizări, s-a impus la categoriile ”cel mai bun artist rap/hip-hop”, ”cel mai bun cântec rap/hip-hop” (”Hotline Bling”) şi ”cel mai bun album rap/hip-hop”, graţie materialului discografic ”Views”.

Justin Bieber a câştigat trofeele ”cel mai bun artist pop-rock”, ”cel mai bun album pop-rock” (”Purpose”, ”cel mai bun cântec pop-rock” (”Love Yourself”) şi ”cel mai bun videoclip pop-rock” (”Sorry).

Rihanna s-a impus la categoriile ”artista preferată soul/R&B”, ”albumul preferat soul/ R&B” (”Anti”) şi ”cântecul preferat soul/R&B” (”Work”).

Muzicianul britanic Sting a primit un trofeu onorific American Music, ce i-a fost atribuit pentru contribuţia adusă la dezvoltarea industriei muzicale.

Revista Billboard – Albumul anului

Discul ”Lemonade” al cântăreţei americane Beyonce a fost desemnat de criticii revistei Billboard drept cel mai bun album al anului 2016.

Cântăreaţa a dominat şi clasamentele de sfârşit de an publicate de revista Rolling Stone pe 1 decembrie. Ea s-a clasat pe primul loc atât la categoria ”albumul anului”, cu materialul discografic ”Lemonade”, cât şi la categoria ”single-ului anului”, cu piesa ”Formation”.

Articole similare

Febra Taylor Swift cuprinde Europa. Americanii iau cu asalt continentul pentru concerte mai ieftine

Turneul Eras al cântăreței Taylor Swift a debutat în Europa săptămâna trecută, după ce a cucerit pat...

Hailey și Justin Bieber își așteaptă primul copil. Cum au făcut publică vestea

Hailey și Justin Bieber au anunțat că vor deveni părinți în curând. Vestea a fost împărtășită pe reț...

Atac armat la vila lui Drake din Canada. Un agent de pază în stare gravă după ce a fost împușcat...

Un incident violent a avut loc la vila din Toronto a celebrului rapper canadian Drake. Potrivit info...