Confidenţialitate

Ziua Europei

NEWS
share

9 mai este Ziua Europei. Dar ai idee cum s-a ajuns ca 9 mai să fie Ziua Europei?

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Dacă vrei să faci un tur virtual în sediul Comisiei Europene, poți intra aici https://discovr-360.eu/europeday2021/.

Anul acesta, 9 mai marchează atât Ziua Europei, cât și lansarea Conferinței privind viitorul Europei. Afli mai multe aici: https://www.europarl.europa.eu/europe-day/ro/

ILUSTRAȚIE: Mauro Sbicego / Unsplash