Confidenţialitate

Va fi creată roșia românească perfectă

CoolNews
share

Cercetătorii de la Universitatea de științe agricole din Timișoara au încrucișat timp de 6 ani peste 300 de soiuri diferite de roșii românești pentru a crea roșia perfectă.

Proiectul început în anul 2012 de către o echipă de cercetători, în frunte cu profesorul Radu Șumălan a vizat colectarea a cât mai multe soiuri de roșii de la persoane în vârstă care le cultivau în grădinile din nordul și vestul țării.

„Am început să colectăm aceste soiuri româneşti de la persoanele în vârstă din mediul rural din partea de vest şi din partea de nord a ţării. Am creat o bază de gene, unde avem peste 300 de soiuri, după care, prin 2014, am început să facem hibrizările. După ce am făcut testările, am obţinut nişte hibrizi pe care i-am testat, am încercat să-i stabilizăm din punct de vedere genetic. Una dintre caracteristicile pe care le urmărim la aceşti hibrizi, o caracteristică importantă este gustul lor. Iar gustul acestor roşii este extraordinar”, a transmis profesorul Radu Şumălan, conform Mediafax.

Cercetătorii lucrează la crearea roșiei care să fie mare, productivă și gustoasă.