Alex, în vârstă de 15 ani, suferă de cancer, iar boala nu i-a permis să fie prezent la festivalul Untold. Cu toate acestea, Asociația Little People Romania a investit în roboțelul care suprimă izolarea copiilor bolnavi de cancer, făcându-i o mare bucurie lui Alex.
Robotul AV1 a fost plimbat pe străzile din Cluj-Napoca și la festivalul Untold, oferind imagini și sunete în timp real, de la fața locului.
Prin intermediul robotului Alex a avut ocazia în timp real să vorbească cu tineri supraviețuitori de cancer, să ,,se plimbe” pe străzile orașului Cluj-Napoca și bineînțeles să fie în mijlocul mulțimii de la binecunoscutul festival Untold. Imediat ce va începe școala Alex va avea ocazia să se afle în clasa alături de colegii lui, mânuind roboțelul din patul de spital.
Pacientul are controlul complet asupra roboțelului prin intermediul unei aplicații, acesta poate fi folosit numai în timp real, așadar transmisiunea între dispozitivul din mâinile pacientului și robot nu poate fi înregistrată sau accesată de către o altă persoană externă asigurându-i utilizatorului un mediu sigur de comunicare și control al informației.
„Credem în asigurarea accesului egal al oricărui copil care ar putea beneficia realmente de această tehnologie. Prin urmare, obiectivul nostru este de a pune un robot la dispoziția fiecărui departament de oncologie pediatrică, care poate fi întotdeauna împrumutat familiei sau copilului care are cea mai mare nevoie și este cel mai potrivit să beneficieze de acesta. Acest robot nu va înlocui îndrumarea și nevoia de profesori care ajută copiii spitalizați să nu renunțe la școală, dar poate fi un avantaj extraordinar pentru un copil care este studios și are nevoie doar de un ajutor suplimentar pentru a rămâne în contact cu colegii săi și profesorii de acasă „, declară Katie Rizvi, fondator al Asociației Little People.
5 astfel de roboți au fost împrumutați de către dezvoltatorii norvegieni diferitelor ONG-uri din România, timp de două luni, pe perioada verii. Asociația Little People este singura organizație care o testează alocând deja robotul unui pacient unic, pentru a dezvolta o strategie națională care să fie în beneficiul tuturor copiilor care au nevoie de ea.