Confidenţialitate

UBB CLUJ e pe primul loc în țară în clasamentul internațional Webometrics

CoolNews
share

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca e pe primul loc din universităţile româneşti şi pe locul 834 în lume din cele peste 11.900 de universităţi din clasamentul internaţional Webometrics.

Clasamentul Webometrics are trei criterii academice:
(1) ce impact și ce vizibilitate online are Universitatea – prin cum se conectează alte instituții la ea (50% – Visibility/Impact);

(2) cât de citată e la capitolul contribuţii ştiinţifice ale membrilor comunităţii în sistemul GoogleScholar (10% – Top cited researchers) şi

(3) excelenţa academică prin cele mai citate 10% dintre lucrările indexate Scopus, în 26 de domenii ale ştiinţei (40% – Top cited papers).

Performanţa UBB în Webometrics în 2021 era predictibilă, deoarece UBB, ca o universitate cu performanţă academică şi prezenţă puternică în spaţiul public (inclusiv online), ocupă prima poziţia din ţară în Webometrics de mai mulţi ani de zile. Ţin însă să punctez că performanţa la Top cited researchers în acest ranking este congruentă cu o altă analiză recentă (decembrie 2020), care arată că UBB este o universitate clujeană/românească care joacă global, având membri care, prin activitatea ştiinţifică creativ/inovativă, au un impact determinant în ştiinţa internaţională la nivel global, stabilind paradigme în domeniu. (…) Aceste lucruri sunt cu atât mai spectaculoase cu cât universităţile româneşti nu beneficiază (încă) de susţinere prin finanţare de bază pentru activitatea de cercetare ştiinţifică. Mă bucur să fac parte din această comunitate academică şi sunt onorat să o servesc ca rector!”, transmite rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, printr-un comunicat.

 

Articole similare

Elevii așteaptă lămuriri de la Ministerul Educației

Elevii așteaptă lămuriri de la Ministerul Educației. Ei vor să afle cât mai repede cum se va face...

5% din elevii de la o Olimpiadă online de Matematică au copiat, unii chiar ajutați de părinți

O altă evaluare pune în discuție tentative de fraudă. 5% din elevii de la Olimpiada online Gazeta...

VIRAL: Chirurg multitasking - a operat un pacient, în timp ce era pe ZOOM la o audiere într-un proce...

Ce înseamnă să fii multitasking? Sau poate să ai o atenție distributivă ieșită din comun? Aflăm d...