Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei în România. Prima începe chiar azi

CoolNews, NEWS
share

Sărbătoarea Sfântului Andrei reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători religioase din calendarul românesc. În fiecare an, pe 30 noiembrie, se sărbătorește ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Această sărbătoare este marcată atât în mediul urban, cât și în cel rural, iar tradițiile care însoțesc acest eveniment reflectă istoria și cultura bogată a poporului român.

O tradiție populară asociată Sfântului Andrei este cea legată de descântecele și obiceiurile menite să aducă noroc. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, tinerii și nu numai se adună în grupuri pentru a sărbători împreună. Un obicei răspândit este acela de a așeza grâu la înmuiat în apă, simbolizând viața și rodnicia, iar apoi de a urmări modul în care acesta germinează până la Crăciun, indicând astfel cum va fi rodul în anul următor.

În multe zone ale țării, Sfântul Andrei este considerat și ocrotitorul pescarilor. Pe litoralul Mării Negre, tradiția spune că acesta ar fi adus primii pești în Marea Neagră, iar pescarii sărbătoresc această zi cu rugăciuni pentru un an pescăresc bogat și fără pericole.

O altă tradiție specifică acestei sărbători este cea a colindelor. Grupuri de copii sau de tineri merg din casă în casă, colindând și urând oamenilor să aibă parte de sănătate, bucurie și prosperitate. În schimbul urărilor, aceștia primesc mici daruri sau colaci tradiționali românești.

În zonele rurale, se practică și obiceiuri magice menite să aducă protecție împotriva spiritelor rele. Se spune că în această noapte, cerurile se deschid, iar forțele supranaturale sunt mai active, așa că oamenii se străduiesc să se protejeze prin diferite ritualuri specifice.

În concluzie, tradițiile de Sfântul Andrei în România aduc în prim plan un amestec de spiritualitate, magie populară și obiceiuri care reflectă atașamentul poporului român față de tradițiile și valorile sale. Această sărbătoare reprezintă nu doar un prilej de celebrare religioasă, ci și un moment în care comunitățile se adună pentru a păstra și transmite mai departe moștenirea culturală bogată a țării.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Alina Eremia susține Echipa Națională de fotbal cu muzica sa și prezintă o piesă specială pentru mec...

Echipa Națională de fotbal a României are un susținător de nădejde în această seară și nu numai! Cu ...

România, gata să surprindă Olanda la EURO: Viziunea lui Alan Shearer

Unul dintre cei mai mari atacanți din istoria fotbalului englez, Alan Shearer, este convins că Român...

Presa spaniolă și italiană, despre rezultatul meciului România-Slovacia: Cele 2 echipe s-ar fi înțel...

România întâlnește Olanda în optimile Euro pe 2 iulie. Meciul va avea loc la Munchen de la ora 19:00...