Confidenţialitate

Tornadă în București

NEWS
share

O tornadă în curs de formare a fost surprinsă în București, luni seara.

România se află în aceste zile sub efectul ciclonului din Marea Neagră. Meteorologii au emis chiar un cod roșu pentru mai multe localități din Județul Ilfov, până la ora 18.30  fiind așteptate averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

De altfel, luni sunt emise de ANM coduri portocalii și galbene pentru mai multe regiuni ale țării, inclusiv pentru București. În aproape toata țara e cod galben de instabilitate atmosferică până la 10 seara.

Tornada este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej. Fenomenul este frecvent pe teritoriul Americii de Nord și mult mai rar în România.

Potrivit unei analize făcute de Asociația Română de Meteorologie Aplicată și Educație (ARMAE), prima tornadă consemnată în mod oficial în București a avut loc în 9 iunie 1886.

O tornadă a fost surprinsă și pe raza localității Balotești, din județul Ilfov, unde autoritățile au transmis și un mesaj RO-ALERT. ”AVERTIZARE METEO COD PORTOCALIU – averse torențiale 30 – 40 l/mp. Perioada de manifestare 21.06.2021, între orele 17:10 – 18:00. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media și aplicațiile din mediul online ale DS, IGSU și ANM pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”, se arată în mesajul RO-ALERT transmis de Inspectoralul pentru Situații de Urgență Ilfov.

FOTO: Radu C / Alexandra / Emanuel Neacsu

Articole similare

Antenele GSM chiar pot să fie periculoase...

Furtuna de seara trecută a lăsat ceva urmări în București și în Ilfov. Adepții teoriilor conspirație...

Vine un val de caniculă în aproape toată țara (HARTA)

Meteorologii anunță un val de caniculă în aproape toată țara, în această săptămână. Disconfortul ter...

Au montat aer condiționat în Gara de Nord și toată lumea vorbește despre asta...

În Gara de Nord din București și-au făcut apariția noi aparate de aer condiționat, iar modul în care...