Tornadă în București

NEWS
share

O tornadă în curs de formare a fost surprinsă în București, luni seara.

România se află în aceste zile sub efectul ciclonului din Marea Neagră. Meteorologii au emis chiar un cod roșu pentru mai multe localități din Județul Ilfov, până la ora 18.30  fiind așteptate averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

De altfel, luni sunt emise de ANM coduri portocalii și galbene pentru mai multe regiuni ale țării, inclusiv pentru București. În aproape toata țara e cod galben de instabilitate atmosferică până la 10 seara.

Tornada este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej. Fenomenul este frecvent pe teritoriul Americii de Nord și mult mai rar în România.

Potrivit unei analize făcute de Asociația Română de Meteorologie Aplicată și Educație (ARMAE), prima tornadă consemnată în mod oficial în București a avut loc în 9 iunie 1886.

O tornadă a fost surprinsă și pe raza localității Balotești, din județul Ilfov, unde autoritățile au transmis și un mesaj RO-ALERT. ”AVERTIZARE METEO COD PORTOCALIU – averse torențiale 30 – 40 l/mp. Perioada de manifestare 21.06.2021, între orele 17:10 – 18:00. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media și aplicațiile din mediul online ale DS, IGSU și ANM pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”, se arată în mesajul RO-ALERT transmis de Inspectoralul pentru Situații de Urgență Ilfov.

FOTO: Radu C / Alexandra / Emanuel Neacsu

Articole similare

Andreea Bălan urcă pe scena Sălii Palatului pentru un show emoționant: „Povestea sufletului meu"...

Andreea Bălan pregătește un show inedit iar pe 16 octombrie urcă pe scena Sălii Palatului pentru un ...

ANM: Cod galben și cod portocaliu de vânt puternic și vijelii în 19 județe și în Capitală

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări Cod galben şi Cod portocal...

Magnoliile fac furori în București. Care este istoria uneia dintre cele mai vechi plante

Magnoliile sunt printre cele mai frumoase și fascinante flori cu care ne întâlnim în natură. Cu o is...