Together in EU. Planul Național de Redresare și Reziliență. Bani europeni pentru reforme și investiții

CoolNews, NEWS
share

Cu siguranță ai auzit de Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Pe scurt PNRR. Ce e și care sunt beneficiile pentru tineri?

România s-a angajat să realizeze zeci de reforme și peste 100 de investiții în următorii ani, prin acest plan care face parte din Mecanismul de Redresare și Reziliență European.

România va primit 28,5 miliarde de euro prin PNRR, sumă aprobată săptămâna aceasta de Comisia Europeană. Banii nu vin toți odată, ci pe măsură ce fiecare stat european reușește să atingă țintele și jaloanele pe care și le-a asumat, adică să bifeze câți mai mulți pași spre atingerea obiectivelor.

Siegfried Mureșan, europarlamentar: Obiectivul MRR este de a atenua impactul economic și social al pandemiei de Covid-19

„Am adoptat, în 2021, Mecanismul de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument de investiții și reforme din istoria Uniunii Europene. Obiectivul lui este de a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19, de a întări economiile noastre și de a reforma instituțiile statelor membre ale Uniunii Europene astfel încât să facă mai ușor față unor noi crize. 

Ca raportor al Parlamentului European privind adoptarea acestui mecanism, m-am asigurat că legislația europeană a mecanismului ține cont de prioritățile și nevoile României și că fondurile vor ajunge în țara noastră acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. 

Valoarea totală a acestui instrument este de 730 de miliarde de euro. Pentru a atrage acești bani, fiecare stat european a pregătit un Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin intermediul căruia și-a stabilit un set de investiții și reforme ce trebuie îndeplinit” spune Siegfried Mureșan, europarlamentar al Partidului Național Liberal, grupul PPE.

Primul PNRR al României a fost modificat la cererea țării noastre

Planul inițial de redresare al României prevedea că țara noastră va face 64 de reforme și va primi 29,18 miliarde de euro, granturi și împrumuturi.

Anul acesta, România a cerut Comisiei Europene renegocierea PNRR iar pe 21 noiembrie 2023 Comisia Europeană a anunțat că a aprobat pozitiv planul modificat care include acum și un capitol privind REPowerEU.

Finanțarea pentru țara noastră este acum de 28,5 miliarde de euro. România trebuie să facă 66 de reforme și 111 investiții.

România a făcut deja investiții cu banii din PNRR

România a primit până acum peste 9 miliarde de euro din PNRR după ce a reușit să îndeplinească mai multe reforme, în dezvoltarea mobilității urbane, legislația pentru decarbonizare sau digitalizare, spune europarlamentarul Siegfried Mureșan.

”Conform PNRR-ului României, până în 2026, țara noastră trebuie să primească aproximativ 30 de miliarde de euro. Până în prezent, România a primit 9,12 miliarde de euro (3,73 miliarde de euro pre-finanțare, 2,62 miliarde de euro prima tranșă de finanțare și 2,76 a doua tranșă de finanțare).

 

Printre investițiile importante pentru țara noastră care sunt finanțate din PNRR se numără: 

  1. Construirea a 429 km de infrastructură rutieră, inclusiv Autostrada A7 Ploiești-Pașcani;
  2. Modernizarea liniilor de cale ferate pentru a le aduce la standarde și viteze europene. Au fost semnate deja contractele pentru modernizarea tronsonului Arad – Timișoara – Caransebeș (155 km, în valoare de 1,49 miliarde euro) și tronsonului Cluj-Napoca – Episcopia Bihor (160 de kilometri în valoare de 1,49 miliarde euro);
  3. Extinderea rețelei de apă și canalizare în mai multe orașe din România, inclusiv București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Brașov;
  4. Sunt în curs lucrările de construcție a unor noi spitale în mai multe localități din România, inclusiv București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov;
  5. În cadrul PNRR, România a alocat peste 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea școlilor. Peste 1.100 de școli din mediul rural și 270 de școli din mediul urban au primit deja finanțare prin intermediul PNRR. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a construi noi școli, a renova școli existente și a dota școlile cu echipamente și materiale didactice modern;
  6. În sectorul rezidențial, PNRR va sprijini reabilitarea energetică a 300.000 de clădiri rezidențiale. 

 

Până în acest moment, România a îndeplinit deja o serie de reforme fundamentale din PNRR printre care: legislația pentru dezvoltarea mobilității urbane durabile, legislația pentru decarbonizare, reforma fiscală, legislația pentru digitalizarea României, inclusiv prin lansarea portalului Ghișeul.ro” explică Siegfried Mureșan, europarlamentar al Partidului Național Liberal, grupul PPE.

Cum ajută PNRR Educația

Cu banii din Planul Național de Redresare și Reziliență statul român se angajează să dezvolte și susțină domeniul Educației. Banii care vor fi alocați acestui domeniu vor ajuta la investiții pentru digitalizare, îmbunătățirea infrastructurii școlare și universitare, formarea profesorilor, achiziționarea de microbuze școlare sau sprijin pentru elevii cu risc de abandon.

Iată cîteva programe din Educație care vor fi susținute cu fondurile din PNRR:

  • formarea profesioniștilor din educația timpurie;
  • dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, pentru 5.846 de unități de învățământ;
  • dotarea laboratoarelor de informatică pentru peste 4.000 de școli;
  • îmbunătățirea infrastructurii digitale în domeniul eticii și integrității academice;
  • modernizarea spațiilor de cazare, cantină, recreere și lectură din campusurile universitare;
  • îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol;
  • construirea și dezvoltarea unei rețele de școli verzi;
  • achiziționarea de microbuze electrice pentru elevi;
  • program național pentru reducerea abandonului școlar;
  • scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale;
  • renovare și schimbare echipamente informatice în 650 de biblioteci;

Ce alte reforme și investiții se vor face prin PNRR

Prin introducerea capitolului REPowerEU România trebuie să accelereze reformele în domeniul tranziției spre energia verde. Una dintre ele introduce un cadru juridic pentru utilizarea terenurilor neproductive ale statului pentru producerea de energie verde iar altaă instituie ghișee unice care să le furnizeze prosumatorilor servicii de consiliere pentru renovările vizând eficiența energetică și pentru producerea de energie din surse regenerabile.

Cu fonduri din PNRR se va sprijini tranziția și adoptarea cărții electronice de identitate, se va finanța o campanie națională de împădurire și reîmpădurire, crearea de păduri urbane și se vor promova 12 rute turistice sau culturale.

Instalarea de sisteme inteligente de afișaj în stațiile de îmbarcare a călătorilor, construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri, puncte de încărcare a vehiculelor electrice sau eficientizarea energetică a unor instituții publice și clădiri rezidențiale sunt printre proiectele care vor primi finanțare din PNRR prin Ministerul Dezvoltării.

100 de milioane de euro vor ajunge în domeniul Sănătății pentru digitalizarea spitalelor. 2,2 miliarde de euro vor fi alocate pentru construirea de unități sanitare noi sau reabilitarea celor existente.

Tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență, peste 300 de milioane de euro vor fi alocate IMM-urilor care vor fi sprijinite să adopte tehnologii digitale.

Construcția de drumuri naționale și autostrăzi, îmbunătățirea transportului în comun, construirea de rețele noi de canalizare, reabilitarea liniilor de apărare împotriva inundațiilor, achiziționarea de echipamente pentru monitorizarea calității aerului, casarea mașinilor mai vechi de 15 ani, construcția metroului de la Cluj Napoca sau perfecționarea angajaților în competențe digitale vor fi impulsionate și susținute și cu bani europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Parlamentul European: PNRR al României cuprinde o agendă ambițioasă de reforme și investiții

Potrivit Parlamentului European, PNRR al României are o agendă ambițioasă de reforme și investiții care vor facilita tranziția verde și digitală a țării, dar nu va uita nici tineretul prin consolidarea sectorului educației.

Pe lângă pachetul financiar al MRR, România va beneficia de fonduri complementare din instrumentul Next Generation EU precum și de fonduri din cadrele financiare multianuale, adică aproape 100 miliarde EUR până în 2027.

Parlamentul European continuă să garanteze transparența și să asigure responsabilitatea față de cetățenii UE prin implicarea în dialogurile interinstituționale privind punerea în aplicare a MRR și prin monitorizarea activității Comisiei.

Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024 când vor fi aleși viitorii 720 de eurodeputați. România va trimite 33 de parlamentari europeni care vor lua decizii pentru noi toţi în următorii cinci ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Articole similare

Oana Tache, speaker la Innovative Media Seminar la Bruxelles, în Parlamentul European

Cu un background solid în media şi o carieră începută la vârsta de 5 ani, Oana Tache a reuşit să fac...

Interviu EXCLUSIV: Jesus Carmona – Director for Media al Parlamentului European

Alegerile europarlamentare vor avea loc între 6-9 iunie în toate țările blocului comunitar. In Roman...

Cum se pregateste TikTok pentru alegerile europene din 2024. Peste 134 de milioane de oameni din Eur...

Peste 134 de milioane de oameni din Europa vin pe TikTok în fiecare lună, iar mulți dintre aceștia v...