Together in EU. Egalitatea de gen. Ce face UE pentru a asigura drepturi egale pentru femei și bărbați

CoolNews, NEWS
share

La nivelul Uniunii Europene există o strategie privind egalitatea de gen. Aceasta conține obiective de politică și acțiuni care să transforme Europa, până în 2025, într-un continent în care femeile sunt egale cu bărbații. Ideea e simplă și se aplică la orice vârstă, toți europenii, femei sau bărbați, fete sau băieți , trebuie să se bucure de libertatea de a-și urma propria cale, de șanse egale, de posibilitatea de fi membri egali în societate și de a deveni lideri dacă o merită.

Violența împotriva femeilor trebuie să înceteze, stereotipurile de gen nu-și mai au locul în zilele noastre iar femeile și bărbații trebuie să aibă acces egal la joburi bine plătite în orice domeniu. Sunt printre rezultatele așteptate în urma strategiilor europene.

De ce se impune o astfel de strategie? Pentru că genul rămâne un factor semnificativ în modelele de sărăcie, de exemplu. La nivel european, 23 % dintre femei sunt supuse riscului de sărăcie, comparativ cu 21,6 % dintre bărbați.

O rezoluție a Parlamentului European din 11 februarie 2021 arată că sunt mai puține femei antreprenor, mai puține femei în politică sau în funcții de conducere.

Dar sunt și vești bune. De la an la an, țările europene au făcut progrese mari în direcția asigurării egalității dintre femei și bărbați. Tot mai multe femei lucrează și obțin calificări mai bune și pot accesa locuri de muncă în domenii cât mai diverse: de la educație, la știință, economie și politică.

Acum doi ani Comisia Europeană a propus măsuri prin care să se asigure transparența salarială, iar un an mai târziu era adoptată o propunere de directivă a UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice care incriminează formele cele mai grave de violență îndreptată împotriva femeilor și de violență cibernetică.

Anul acesta, Comisia Europeană a lansat o campanile de combatere a stereotipurilor de gen care afectează atât femeile cât și bărbații.

Ce sunt stereotipurile de gen

Stereotipiile de gen sunt ideile preconcepute potrivit cărora femeile și bărbații au roluri diferite și limitate în societate sau familie. Ele pot limita dezvoltarea profesională a fetelor și băieților, femeilor și bărbaților, și implicit pot afecta oportunitățile în viață în general.

Potrivit UNICEF, în întreaga lume, fetele rămân în urma băieților la matematică deși fetele au aceleași abilități de învățare a matematicii, dar nu au șanse egale de a dobândi aceste competențe.

Normele de gen și stereotipurile cultivate de profesori, părinți și colegi privind inabilitatea înnăscută a fetelor de a înțelege matematica contribuie la aceste disparități (…) acestea subminează încrederea fetelor în propriile puteri, pregătindu-le astfel pentru eșec” arată raportul prezentat în 14 septembrie 2022.

Iar femeile muncesc încă, în mare parte, în sectoarele mai slab plătite și ocupă mai puțin posturi decizionale. De exemplu, femeile sunt subreprezentate în sectorul digital din Europa pentru că au mai puține șanse să facă studii sau să solicite un loc de muncă în acest domeniu.

Pentru a elimina aceste diferențe, UE a adoptat legi, a emis recomandări și acordă finanțări statelor membre.

Ramona Strugariu, europarlamentar: O societate educată și evoluată prețuiește egalitatea de gen și o practică

Directivele, strategiile, campaniile de combatere a stereotipurilor de gen sunt instrumente pe care factorul politic, șefii de state și guvernele europene trebuie să le folosească pentru a ajunge la egalitatea de gen, spune Ramona Strugariu, eurodeputat român în Parlamentul European.

“O societate educată şi evoluată prețuieşte egalitatea de gen şi o practică. Înseamnă, de fapt, respect și plată egală pe piața muncii, reprezentare politică echilibrată, înseamnă şanse egale la competențe egale. Înseamnă o lume cu mult mai puțină violență şi ură, posibilitatea ca femeile să aleagă și să decidă pentru ele, să fie independente financiar, să-și urmeze propria cale, fără presiuni, fără constrângeri. Asta este Europa în care cred şi pentru care ar trebui să luptăm umăr la umăr în România şi în Uniunea Europeană, europarlamentari, Comisie, șefi de state sau de guverne. În această legislatură am adoptat mai multe măsuri obligatorii de asigurare a transparenței salariale, o Directivă curajoasă pentru combaterea violenței domestice, măsuri care să îmbunătățească echilibrul de gen în consiliile de administrație și am lansat mai multe campanii de combaterea a stereotipurilor de gen, a traficului de persoane, campanii prin care îmi doresc să cresc reprezentativitatea femeilor în politică și să le fac vocea auzită în comunitate. România și Europa la puterea feminin există şi este realitatea în care îmi doresc să ne creștem copiii. Lor le face bine ca noi să fim bine, încrezătoare, puternice, reprezentate, implicate” ne-a explicat Ramona Strugariu, europarlamentar al Partidului REPER, grupul Renew Europe.

 Parlamentul European a adoptat reguli pentru prin care să putem echilibra viața personală cu cea profesională

Anul acesta Parlamentul European a aprobat directiva transparenței salariale: adică salarii egale între femei și bărbați cu aceeași funcție sau acces la justiție pentru victimele discriminării salariale.

Alte măsuri adoptate de Parlamentul European prevede și că tații pot avea concediu de paternitate plătit de cel puțin 10 zile lucrătoare iar îngrijitorii care se ocupă de rude foarte bolnave au dreptul la cinci zile lucrătoare de concediu. Iar părinții care lucrează, dar au copii cu vârsta de cel puțin 8 ani, pot cere un program de lucru flexibil.

Țările europene au la dispoziție și fonduri, de miliarde de euro, pe care le pot accesa, în principal prin planurile naționale de redresare și reziliență, prin care să promoveze și să încurajeze egalitatea de gen.

Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024 când vor fi aleși viitorii 720 de eurodeputați. România va trimite 33 de parlamentari europeni care vor lua decizii pentru noi toţi în următorii cinci ani.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Articole similare

Oana Tache, speaker la Innovative Media Seminar la Bruxelles, în Parlamentul European

Cu un background solid în media şi o carieră începută la vârsta de 5 ani, Oana Tache a reuşit să fac...

Interviu EXCLUSIV: Jesus Carmona – Director for Media al Parlamentului European

Alegerile europarlamentare vor avea loc între 6-9 iunie în toate țările blocului comunitar. In Roman...

Cum se pregateste TikTok pentru alegerile europene din 2024. Peste 134 de milioane de oameni din Eur...

Peste 134 de milioane de oameni din Europa vin pe TikTok în fiecare lună, iar mulți dintre aceștia v...