Together in EU. 56 de miliarde de euro, fonduri europene pentru România de la aderare la UE până acum. Cum au ajuns banii la tine

CoolNews, NEWS
share

Luna aceasta s-au împlinit 30 de ani când a intrat în vigoare tratatul de la Maastricht care a pus bazele Uniunii Europene (( 1 noiembrie 1993). Acesta a fost semnat în 1992 din dorința de a crea o uniune mai strânsă între popoarele Europei.  Scopul definit în tratat era să promoveze un progres economic și social echilibrat și durabil, să aibă o politică externă și de securitate comun statelor membre,  să creeze un spațiu fără frontiere interne și să includă o monedă unică.

România a devenit membră a Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007 iar de atunci a primit sprijin constant, sub formă de fonduri europene, pentru dezvoltarea economiei dar și bunăstarea cetățenilor

Ce sunt fondurile europene

Fondurile europene sunt administrate de către Comisia Europeană, al cărei președinte este ales ales în mod oficial de Parlamentul European, pentru un mandat de cinci ani. Comisia Europeană este organul executiv al UE, independent din punct de vedere politic. Comisia Europeană este singura responsabilă cu elaborarea propunerilor de noi acte legislative europene. În același timp, ea pune în aplicare deciziile Parlamentului European și ale Consiliului UE ( voce guvernelor țărilor membre, format din miniștri care răspund de anumite domenii politice)

Așadar, banii europeni sunt banii alocați prin diferite programe, fie sub formă de ajutor și subvenții sau sub formă de ajutor direct.

De la aderarea României la UE, țara noastră a beneficiat de aproape 56 de miliarde de euro, fonduri europene. Banii au ajuns cu precădere în domeniile infrastructurii, agriculturii și turismului pentru a continua armonizarea condițiilor de viață din statele membre ale blocului comunitar european.

În educație, prin fondurile aferente perioadei 2014 – 2020, mai exact prin Programul Operațional Capital Uman, peste 540.000 de copii și 30.000 de tineri și adulți au putut participa la programe de școlarizare.

Pentru 230 de mii de elevi și studenți banii s-au tradus în echipamente IT iar aproape 13 mii de clase și laboratoare sunt dotate cu bani printr-un alt program european, cel de Competitivitate. În plus, preșcolarii și elevii din familiile vulnerabile beneficiază de tichete pentru haine și rechizite pentru a merge în continuare la cursuri.

Prin programele Erasmus sau DiscoverEu generații întregi de tineri au văzut Europa, au învățat la universități de renume și au făcut schimb de experiență cu alti europeni de vârsta lor.

Părinții sau bunicii multor tineri au primit sprijin pentru mese calde sau carduri pentru alimente ( în total 2,5 milioane de persoane), iar 4 milioane de români beneficiază de ajutor pentru plata facturilor la energie.

Dar mai sunt și alte avantaje care au venit la pachet cu apartenența la Uniunea Europeană. Unul dintre ele este mobilitatea, putem călători fără viză în toate cele 27 de state europene. Putem alege să muncim sau să trăim în alte țări ale UE, putem alege pe cine iubim sau unde ne căsătorim și să trăim.  În UE nu mai există roaming iar costurilor pentru electronice au scăzut ca efect al reglementărilor comunitare privind produsele care sunt puse la dispoziție pe piața europeană, o piață liberă.

Lupta împotriva exploatării sexuale este un alt obiectiv al Uniunii Europene. Deputații europeni au adoptat o directivă care protejează și sprijină victimele traficului de ființe umane și pedepsește traficanții.

Pentru protejarea consumatorilor privind spălarea banilor, Parlamentul European a dat undă verde unui cadru care reglementează criptomonedele. Scopul este identificarea și oprirea fluxurilor ilicite și creșterea siguranței pentru cei care dețin sau tranzacționează criptomonede.

Acestea sunt foar câteva din efectele politicilor europene care se dezbat și se aprobă în Parlamentul European, format din eurodeputați aleși prin vot o dată la cinci ani.

România a trimis primii săi europarlamentari ( 33 la număr) după alegerile din 4-7 iunie 2009.

Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024 cand vor fi aleși și viitorii 33 de eurodeputați din partea României.

Parlamentul European este  singura instituție a Uniunii Europene aleasă prin votul direct al cetățenilor din statele membre și are rolul de a adopta legile după care funcţionează blocul comunitar.

Cele mai recente alegeri pentru Parlamentul European au avut loc în iunie 2019 când au fost aleși actualii 705 eurodeputați.

Articole similare

Oana Tache, speaker la Innovative Media Seminar la Bruxelles, în Parlamentul European

Cu un background solid în media şi o carieră începută la vârsta de 5 ani, Oana Tache a reuşit să fac...

Interviu EXCLUSIV: Jesus Carmona – Director for Media al Parlamentului European

Alegerile europarlamentare vor avea loc între 6-9 iunie în toate țările blocului comunitar. In Roman...

Cum se pregateste TikTok pentru alegerile europene din 2024. Peste 134 de milioane de oameni din Eur...

Peste 134 de milioane de oameni din Europa vin pe TikTok în fiecare lună, iar mulți dintre aceștia v...