Țara europeană în care se va vota la alegeri de pe telefonul mobil. Cum se poate

CoolNews, NEWS
share

Pe măsură ce românii se pregătesc să meargă la urne pentru a-și exprima opțiunile electorale, Estonia ia o măsură inovatoare prin care își facilitează cetățenilor accesul la procesul de vot. Parlamentul de la Tallinn a aprobat recent un proiect de lege care permite votul electronic direct de pe telefoanele mobile, printr-o aplicație specializată. Această inițiativă este parte a eforturilor Estoniei de a rămâne la vârful tehnologiei și de a-și moderniza sistemul electoral.

Conform proiectului de lege, estonienii vor putea folosi aplicații speciale pentru a-și exprima votul în alegeri, alături de opțiunea tradițională de vot de pe computere. Cerințele tehnice pentru această metodă de vot vor fi stabilite de comisia electorală înainte de fiecare scrutin, asigurând astfel securitatea și integritatea procesului electoral.

Implementarea acestei modificări legislative este planificată să intre în vigoare în octombrie, însă nu va fi disponibilă pentru alegerile parlamentare europene din luna iunie. Ministrul eston pentru economie și IT, Tiit Riisalo, a subliniat că această schimbare reflectă evoluțiile în comportamentul utilizatorilor și necesitatea de a asigura accesibilitatea serviciilor publice în era digitală.

Estonia a fost prima țară din Europa care a introdus votul online în alegerile politice în 2005, și de atunci a rămas un lider în adoptarea tehnologiilor digitale în administrarea publică. De fapt, peste jumătate dintre voturile exprimate în alegerile parlamentare din martie 2023 au fost făcute electronic. Cu o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori, Estonia este recunoscută pentru progresul său în digitalizare și este adesea numită „e-Estonia” datorită infrastructurii sale tehnologice avansate.

Deși procedura de vot online poate ridica unele îndoieli în alte țări, în Estonia aceasta a devenit o practică comună și bine acceptată, demonstrând eficiența și fiabilitatea sistemului lor electoral digital.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Clotilde Armand a depus plângere penală privind fraude la vot și cere renumărarea voturilor

Primarul sectorului 1 din București, Clotilde Armand a depus plângere penală privind fraude la vot ș...

Cum ne-a ajutat uniunea europeană de-a lungul timpului

Uniunea Europeană (UE) a avut un impact profund și pozitiv asupra vieții cetățenilor statelor membre...

Mai multe vedete reacționează la un documentar de scurt-metraj lansat de Parlamentul European

Peste doar câteva săptămâni, în perioada 6-9 iunie, Uniunea Europeană va fi scena unuia dintre cele ...