Confidenţialitate

Suferi de Triskaidekaphobie sau de Paraskavedekatriafobie?

CoolNews, Viral
share

Triskaidekaphobia este definită ca frica de 13. Da, există așa ceva, dar există chiar și teama de ziua de vineri ce cade pe 13, care se numește “Paraskavedekatriafobie”.

Cei mai religioși au găsit ceva rău în cifra 13 după ce la Cina cea de Taină au stat la masă 13 persoane, cei 12 apostoli și Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat. Geneza a avut loc în 7 zile și 6 nopti, adunate…iarăși 13. Cei care nu au treabă cu religia au căutat tot felul de justificări pentru teama de 13 în istorie și în diverse culturi. Și au mulți fobia asta. Calendarul mayas este divizat după numărul 13, pentru mayasi anul anul avea 13 luni, dar și 13 zodii. În tradițiile musulmanilor nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masă, existând superstiția că toți vor muri în următorul an.

Dincolo de toate fobiile născute de 13 și superstițiile din jurul acestui număr, nu prea sunt explicații științifice care să susțină vreo legătură între 13 și lucrurile rele. Așa că ia ziua de vineri 13 ca pe o zi de vineri care deschide drumul spre weekend și întîmplător este și 13 azi.