Studiu: Un singur nume de familie în Japonia. Care este cel mai răspândit în prezent

CoolNews, NEWS
share

Un raport recent elaborat de Universitatea Tohoku indică faptul că, până în anul 2500, majoritatea japonezilor ar putea purta numele de familie „Sato”, care în prezent este cel mai comun nume de familie din această țară asiatică.

Potrivit cercetării conduse de profesorul Hiroshi Yoshida de la Centrul de cercetare socială și economică privind îmbătrânirea de la Universitatea Tohoku, numele „Sato” era purtat în anul 2023 de aproximativ 1,5% din populația japoneză. Studiul subliniază că acest număr a crescut cu un factor de 1,0083 în ultimii ani și prognozează o creștere continuă, ținând cont de tendințele demografice, caracterizate de îmbătrânire rapidă și de scăderea ratei natalității, care conduc la o scădere netă a populației.

Analiza include și legea japoneză care stabilește că, în momentul căsătoriei, soțul și soția trebuie să adopte același nume de familie, fie al bărbatului, fie al femeii. În Japonia, se folosește un singur nume de familie și un singur prenume.

Luând în considerare acești factori, Yoshida estimează că, în jurul anului 2446, aproximativ jumătate din populația japoneză ar putea avea numele de familie „Sato”, iar până în 2531 ar putea exista o uniformizare completă, cu toți japonezii purtând același nume de familie.

Raportul a fost făcut public în contextul dezbaterii în desfășurare în Japonia cu privire la reglementările civile referitoare la numele de familie. Numeroase voci, inclusiv unele din cadrul partidului de guvernare, susțin ca soții să își păstreze numele de familie după căsătorie, sau chiar să aibă două nume de familie, o practică întâlnită în țări precum Spania.

Profesorul Yoshida a explicat că autorii raportului au încercat să evidențieze problemele asociate separării selective a numelor de familie în cadrul căsătoriilor. „Dacă toată lumea se numește ‘Sato san’ (‘domnul sau doamna Sato’), atunci va fi nevoie să ne bazăm doar pe prenume pentru a ne identifica. Aceasta nu ar fi o soluție ideală„, a subliniat el într-o declarație pentru presa locală.

 

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Un festival din Japonia al oamenilor dezbrăcați își încetează existența după mai bine de 1.000 de an...

Un festival japonez al oamenilor dezbrăcați își încetează existența după mai bine de 1.000 de ani di...

[BREAKFAST] Japonia va lansa primul satelit din lemn din lume pentru combaterea poluării spațiale

Oamenii de știință japonezi au creat una dintre cele mai neobișnuite nave spațiale din lume – un mic...

Tocmai a împlinit vârsta de 22 de ani și, în curând, va termina și facultatea. Cu ce se va ocupa din...

O nouă etapă începe pentru Prințesa Aiko a Japoniei, care a împlinit 22 de ani pe 1 decembrie. Singu...