Soluția unui geniu al fizicii pentru a face economie de energie: Să fierbi pastele „pasiv”

CoolNews, NEWS
share

Fizicianul italian Giorgio Parisi, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 2021, a sugerat că pregătirea pastelor fără flacără poate permite o scădere a consumului de energie, măsură ce s-ar putea dovedi utilă pentru a face economie în actuala situaţie de criză energetică.

Într-o postare pe Facebook, Parisi a explicat că, odată ce apa începe să fiarbă, se pot adăuga pastele, se lasă la fiert două minute, după care se stinge focul, iar „pastele fierb pasiv”, datorită căldurii reziduale. Parisi, cercetător la Universitatea Sapienza din Roma, a calculat că în acest mod se economisesc „cel puţin 8 minute de consum de energie”.

Cel mai important este să puneţi capacul, se pierde multă căldură prin evaporare. După ce fierb pastele, dau focul la minimum, ca să fiarbă foarte puţin fără să consume. La fel puteţi încerca să stingeţi focul, aşa cum se sugerează în această postare, care nu este a mea (…) şi pe care nu am făcut altceva decât s-o redistribui. Evident, aşa consumaţi mai puţin gaz şi pastele tot se fierb”, a comentat el în postare, potrivit Agerpres.

sursa foto: Shutterstock

Articole similare

Ți-au mai rămas ouă de la Paște? Vezi aici ce poți face cu ele

După sărbătoarea Paștelui, rămân deseori ouă vopsite și decorate care nu au fost consumate. Cu toate...

Mai puțini turiști pe litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște decât estimau hotelierii

Minivacanța de 1 mai și de Paște a adus în acest an pe litoral un număr mai mic de turiști decât au ...

Detoxifierea de după sărbători. Sfaturi practice pentru organismul tău

După sărbătorile de Paște, mulți dintre noi simțim nevoia să ne întoarcem la rutina și să facem o mi...