Comisia Europeană a fost cucerită de scrumbia afumată de Dunăre așa că a aprobat înscrierea produsului în registrul produselor protejate.
Astfel, România are, începând din 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european.
Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte patru produse alimentare românești protejate în UE: novac afumat din Țara Bârsei, telemea de Ibănești, salam de Sibiu și magiun de prune de Topoloveni.
Cu o dimensiune între 25 și 30 de centimetri, scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultura și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre.
Peștele este recunoscut drept cel mai bogat în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.
Scrumbia este pregătită sub forma întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metoda veche, din aria geografica definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.