
Uniunea Europeană introduce o nouă regulă care va schimba modul în care sunt sancționați șoferii ce încalcă legea în afara țării de origine. Conform unui acord recent încheiat între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, un șofer care își pierde dreptul de a conduce într-un stat membru UE nu va mai putea circula nici în celelalte țări din Uniune.
Ce presupune noul regulament?
În prezent, dacă un șofer român este sancționat pentru o abatere gravă în Germania, spre exemplu, i se poate suspenda dreptul de a conduce doar pe teritoriul Germaniei, dar își păstrează permisul și poate conduce în alte state UE. Odată cu aplicarea noii directive, țara în care s-a comis infracțiunea va informa autoritățile din statul emitent al permisului, iar acestea vor retrage dreptul de a conduce în întreaga Uniune Europeană.
Care sunt infracțiunile vizate?
Regulamentul se aplică în cazul unor abateri grave, cum ar fi:
- Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor;
- Implicarea într-un accident mortal;
- Depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h.
Implementare și efecte
Noua regulă va intra în vigoare în cel mult patru ani, până în 2029, timp în care statele membre trebuie să adopte măsurile necesare pentru interoperabilitatea sistemelor. De asemenea, va fi creată o platformă digitală prin care șoferii vor fi informați în maximum 20 de zile despre suspendarea permisului și vor putea contesta sancțiunea.
Această măsură are scopul de a crește siguranța rutieră și de a descuraja comportamentele periculoase la volan. Astfel, șoferii care comit infracțiuni grave într-un stat UE nu vor mai putea ocoli sancțiunile conducând în alte țări membre.
sursa foto: Shutterstock