Confidenţialitate

România va interzice mai multe produse de unică folosință

NEWS
share

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos anunță că România va interzice în curând mai multe produse de unică folosință. Declarația vine după ce a avut o şedinţă,organizată de Green Report, cu reprezentanţii Asociaţiei Berarii României, ai Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, ai Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu, precum şi ai producătorilor de ambalaje, ai reciclatorilor şi ai industriei HoReCa.

”În cadrul întrevederii am discutat despre ambalajele acceptate de normele europene, creşterea costului pentru anumite ambalaje, cerinţe de marcare, răspunderea extinsă a producătorilor, fluxul materialelor din ambalaje, calitatea acestora, precum şi costurile pe care le implică sortarea/reciclarea acestora, măsuri de sensibilizare a populaţiei, regândirea contractelor de salubritate, competenţele de control ale autorităţilor.

Guvernul va aproba, în curând, actul normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care are ca scop, printre altele, promovarea tranziţiei către o economie circulară.

Draftul actului normativ se află în circuitul de avizare interministerială. Implementarea directivei europene Single – Use Plastics în legislaţia României necesită numeroase consfătuiri cu cei implicaţi”, a menţionat Barna Tánczos pe Facebook.

Directiva europeană privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a intrat în vigoare pe data de 3 iulie 2021. Asta înseamnă că de 11 zile  farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu mai pot fi puse pe piaţă.

În cazul României, momentan, Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptată în urmă cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusă în legislaţia naţională. Guvernul este cel care ar trebui să facă acest lucru cât mai rapid.

ILUSTRAȚIE: Volodymyr Hryshchenko / Unsplash

Articole similare

De când se interzic în România paharele, tacâmurile şi paiele din plastic

O directivă europeană interzice de luna viitoare mai multe obiecte de unică folosinţă din plastic. ...

Kenya: O tânără face cărămizi din plastic mai dure ca betonul. Se ajută de ambalajele de la șampon, ...

Știm cu toții că folosim o groază de plastic și dacă nu ajutăm ca plasticul să fie reciclat apoi, e ...

Cărțile de identitate se eliberează cu întârziere din cauza unei crize de material plastic (AUDIO)...

La toate direcțiile de evidență a populației din țară este criză de plastic pentru tipărirea cărțilo...