România intră de astăzi în stare de alertă la nivel național. Ce se schimbă și ce reguli trebuie să respectăm – VIDEO

NEWS
share

La finalul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență, ministrul Afacerilor Interne a anunțat că, începând de vineri, România intră în stare de alertă pentru următoarele 30 de zile.

La 15 mai, încetează perioada de două luni de stare de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus (SARS-CoV-2).

“Având în vedere analiza și propunerile formulate de grupul tehnico-științific pentru gestionarea bolilor pe teritoriul României, luând în considerare persistența unui număr mare de persoane infectate la nivel național, în temeiul actelor normative, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul adoptă prezenta hotărâre:

Articolul 1: Din 15 mai, se declară starea de alertă la nivel național pentru 30 de zile
Articolul 2: Măsurile de prevenire și control al infecțiilor sunt prevăzute în anexă
Articolul 3: Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri de protecție sanitară se adoptă de ministrul Sănătății
Articolul 4: Autoritățile locale și centrale emit acte normative și administrative potrivit normelor de competență și domeniilor pe care le gestionează”, a declarat Marcel Vela.

“O măsură importantă este că, din 15 mai, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport, la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măștilor de protecție. Instituțiile publice și operatorii privați au obligativitatea organizării muncii. Să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu peste 50 de salariați, astfel încât terminarea programului să se desfășoare la intervale de o oră, pe parcursul a trei ore”, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

“Accesul organizat astfel încât să fie 4 metri pătrați și 2 metri distanță între clienți și persoanele din magazine. Cine are 37,3 grade Celsius temperatură nu poate intra. Rămâne suspendată servirea mesei în localuri, restaurante, cafenele, terase. Sunt exceptate, ca și înainte, activitățile de preparare a hranei și comercializare a băuturilor alcoolice și non-alcoolice acolo unde nu este nevoie intrarea în incintă”, a adăugat Raed Arafat.

“Se reia activitatea cabinetelor stomatologice pentru cazurile care nu sunt urgente. Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii care nu sunt urgente, cu condiția organizării astfel încât consultațiile să nu presupună ca pacienții să aștepte. Se instituie din 15 mai, pentru toate persoanele care vin din străinătate, măsura izolării la domiciliu, împreună cu familia. Pentru cei care nu pot face acest lucru sau nu vor să-și expună familia, pot solicita carantinare instituționalizată din partea autorităților”, a mai spus secretarul de stat.

“Carantinările instituite pe timpul stării de urgență, care nu au fost ridicate, se mențin în continuare. Se mențin închiderile unor frontiere de stat, cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri și a traficului de marfă. Din 15 mai, este permisă circulația în afara locuinței, în interiorul localităților, în grupuri mai mici de 3 persoane, fără declarații. Se pot redeschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. Se poate ieși din localitate pentru deplasare în scop profesional, scop umanitar, realizare de activități agricole, deplasare pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate, deplasare pentru programe din centre de tratament, deplasare pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreținere, decesul unui membru al familiei. Se menține măsura suspendării cursurilor, iar din 2 iunie se pot face activități de pregătire pentru examene”, a completat Raed Arafat.

“De la miezul nopții, România trece în stare de alertă. Suntem pe o pantă ușor descendentă, cu număr de cazuri noi relativ în scădere, cu număr crescut de vindecări. Rămânem cu precauții, cu reguli. Apar măsuri de relaxare, se reiau anumite activități. Aceste activități urmează anumite reguli de desfășurare”, a declarat ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a anunțat reluarea sporturilor individuale sau a cantonamentelor și reluarea, din 2 iunie, a pregătirii elevilor din clasele a 8-a, a 12-a, a 13-a.

Totodată, se redeschid hotelurile, muzeele și saloanele de îngrijire corporală.

În plus, se reiau slujbele religioase în curțile bisericilor și se redeschid hotelurile.

“Pacienții cu COVID pot merge la stomatolog în cabinete special desemnate”, a precizat ministrul Sănătății.

“Rămânem în pandemie, cu spitale de fază unu, fază 2 și suport COVID. Suntem în desfășurarea unei patologii pe care nu trebuie s-o scăpăm din mână. Să nu uităm de precauții și de reguli. Vom evalua această relaxare la 14 zile. Evaluarea ne va da și măsura continuării cu alte relaxării sau corectarea dacă avem o creștere a numărului de infecții sau decese”, a mai spus Nelu Tătaru.

Știrea în curs de actualizare

 

Articole similare

Alina Eremia susține Echipa Națională de fotbal cu muzica sa și prezintă o piesă specială pentru mec...

Echipa Națională de fotbal a României are un susținător de nădejde în această seară și nu numai! Cu ...

România, gata să surprindă Olanda la EURO: Viziunea lui Alan Shearer

Unul dintre cei mai mari atacanți din istoria fotbalului englez, Alan Shearer, este convins că Român...

Presa spaniolă și italiană, despre rezultatul meciului România-Slovacia: Cele 2 echipe s-ar fi înțel...

România întâlnește Olanda în optimile Euro pe 2 iulie. Meciul va avea loc la Munchen de la ora 19:00...