ReFresh la hip hop-ul românesc: interviu Vlad Flueraru

Celebrități, Muzică, NEWS
share

Rapper, beatmaker, songwriter, audio engineer: Vlad Flueraru este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care ni le-a făcut underground-ul hip hop-ului românesc în ultimii ani. O spunem noi, o spune și el în cel mai nou release, Fresh: Sunt Vlad, bun de pus sub brad…

Apărut de niciunde (de fapt nu de niciunde, ci din Târgu Mureș :D), Vlad este o gură de aer proaspăt, asezonat cu versuri smart și flow curat. Solo sau colaborări de 5 stele (de la DOC, Deliric și Vlad Dobrescu la NCTK și Tomi Marfă), Vlad Flueraru construiește în felul său original o punte lină între underground și mainstream. Aruncând deoparte cărămida ipocriziei cu care se bat în piept alții că, vezi Doamne, “noi am fost și vom rămâne underground”, Vlad ne-a demonstrat cât îi este de ușor să facă airplays la radio, păstrând referințe subtile pentru cine are urechi să audă.

Și dacă tot am pus pe repeat Fresh, l-am provocat pe VF la un set de întrebări Fresh. Ne-a prins într-o călătorie muzicală de vreo 3 decenii, în care și-au făcut loc Lauryn Hill, DOC sau BUG Mafia. A ieșit ceva la fel de Fresh ca sound-ul lui, un ReFresh binevenit în monotonul FM-ului din România 👇


 

Fresh în anii 90:
Lauryn Hill – Doo Wop (That Thing)


 

Fresh în anii 2000:
Gnarls Barkley – Crazy


 

Fresh în anii 2010:
Mark Ronson – Uptown Funk (ft. Bruno Mars)


 

Artist fresh în 2023:

Rafoo (I-am ascultat albumul “foo” și băiatul promite multe, având un stil și un sound original. Nu am mai auzit demult atâtea versuri bune de citat.)


 

Rima ta preferată, semnată Vlad Flueraru:

“Fericirea e sub nasul tau ca gura
Dar n-ai cum s-o gasesti daca nu parasesti cagula”

E printre versurile mele preferate, primele care mi-au venit în minte, dintr-o piesă mai veche numită “Cum să nu joci murdar” (2016). Pot să spun că în perioada respectivă a înrodit profunzimea pe care o mai caut în prezent, s-o reculeg. Scriam mai liber, eram mai inocent și evacuam orice judecată extrinsecă.


 

Beat-ul tău preferat, semnat Vlad Flueraru:

DOC – Valuri (ft. VF, Tomi Marfa si VD)

 

Pentru prima oară, unul din beat-urile produse de mine a ajuns la radio, piesa fiind difuzată de mai multe ori decât mi-aș fi imaginat că ar putea fi. La fel, am lucrat la piesa și ca post-producție, mix/ master. A însemnat mult pentru mine co-sign-ul radio-ului. Așa, pentru încrederea mea în mine. Acum chiar simt că fac ce trebuie.


 

Chintesența culturii hip hop din România în 3 piese:

Deceneu – 7 zile

 

Vlad Dobrescu – Oameni ca mine

 

BUG Mafia – Strazile

Mi-au venit în minte piese care mi se par tranziții între ceva ce era vechi și ceva ce avea să fie nou, reorchestrând hip-hop-ul românesc.


 

2 artiști care se vor interescta în studio cu tine în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat:

Smiley (cred, hahh)
Killa Fonic (încă nu am vorbit, hahh)


 

1 vers din una dintre următoarele piese de-ale tale:

“Nu mai e scânteie sau vreo flamă
De mână eu cu flori când vor ofrandă”