Primele semne ale erupției dentare la bebelușul tău

CoolNews
share

Aștepți cu nerăbdare ca bebelușul tău să-ți ofere primul zâmbet, să-i apară dințișorii sau să facă primii pași. Fiecare copil are ritmul propriu de creștere, însă perioada cuprinsă între 0 și 12 luni este cea mai importantă din punct de vedere al dezvoltării. Și pentru părinți este o perioadă intensă, cu griji, întrebări, dar și plină de satisfacții.

În primul an de viață bebelușul tău învață să stea pe burtică, să se rostogolească pe spate, să se așeze în șezut, să mestece, iar cu fiecare etapă tu înveți să răspunzi noilor cerințe.

Erupțiile dentare fac parte și ele din etapele importante de dezvoltare. Probabil te întrebi cum va reacționa bebelușul tău când îi vor da primii dinți. Dacă vrei să știi care sunt primele semne care te atenționează, acest articol este pentru tine.

Care sunt primele semne că îi apar dinții bebelușului meu?

Dacă te întrebi când se declanșează erupția dentară, este important să știi că vârsta diferă de la un bebeluș la altul. Există cazuri în care bebelușii se nasc cu primii dinți. La alții, erupția dentară poate avea loc înainte de 4 luni, iar la polul opus sunt cei ai căror dințișori apar după vârsta de un an. Dar, la majoritatea bebelușilor, dinții încep să își facă apariția în jurul vârstei de 6 luni [1]. Primii care apar sunt incisivii centrali inferiori (cei doi dinți de jos, situați pe centrul mandibulei). Apoi vor apărea cei doi de sus (incisivii centrali superiori).

            Dacă suspectezi că bebelușului tău ar putea să-i apară primii dințișori, iată care sunt semnele pe care să le ai în vizor:

Salivație abundentă. Bebelușului tău îi curg balele? Dacă e nevoie să-i pui o bavetă pentru a nu uda hăinuțele cu salivă, acordă atenție și la alte posibile simptome. Trebuie să știi că salivația până în jurul vârstei de 3 luni este normală. În această perioadă bebelușul tău încă nu a învățat să-și înghită saliva.

Mânuțele în gură. Dacă bebelușul tău bagă în gură mâinile și le molfăie sau roade orice jucărie prinde, ar putea fi din nou semn al sosirii primilor dinți. Trebuie să știi că atunci când sunt mici, nu își pot folosi mânuțele pentru a explora obiectele care îi înconjoară. Modalitatea prin care ei descoperă este aceea de a băga obiectele în gură.

Somn agitat. Bebelușul tău se trezește peste noapte mai des decât de obicei? Dacă și pe parcursul zilei este mârâit, are crize de plâns, ia în considerare că poate fi vorba de o erupție dentară. Este doar o etapă, înarmează-te cu răbdare atât tu, cât și partenerul de viață.

Lipsa poftei de mâncare. Ai încercat să-i dai tot ce știai că îi place să mânânce, dar te-a refuzat? Nu te dezarma. Lipsa apetitului este normală din cauza durerii pe care o are. Refuzul mâncării nu va dura mult, așa că nu intra în panică.

Gingii inflamate. Este momentul să te uiți în gurița bebelușului tău, dar nu înainte de a avea mâinile foarte curate. Dacă observi că gingiile bebelușului sunt umflate și mai roșii decât de obicei, atunci este vorba de o erupție dentară.

Ce trebuie să mai știi?

  • Odată cu apariția primilor dințișori este important să ai grijă de igiena orală a bebelușului tău. Folosește un degetar de silicon, special destinat pentru a curăța dinții și gingiile celor mici.
  • Se recomandă să folosești pastă de dinți cu fluor, deoarece aceasta mineralizează dinții și îi protejează de carii. Deci nu te grăbi să alegi o pastă de dinți bio.
  • Realizează periajul bebelușului tău de două ori pe zi, dimineața și seara.

Probabil ai auzit de la mămicile din cercul tău de prieteni că erupția dinților a însemnat nopți nedormite, plânsete sau stări de neliniște. Trebuie să știi că nu este obligatoriu ca bebelușul să aibă dureri când îi ies dinții. Dacă ai întrebări sau sunt simptome care te îngrijorează, consultă specialistul.

Referințe: NHS.uk. Baby teething symptoms