Prima carte despre un festival românesc de film, disponibilă gratuit

NEWS
share

A apărut prima carte românească despre un festival de film. “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați” poate fi descărcată gratuit, la inițiativa Urban.ro.

Concepută ca o colecție de amintiri din acești 20 de ani, parte de la echipa care muncește pentru buna desfăsurare a festivalului, parte de la tineri actori sau regizori cărora festivalul le-a influențat fundamental carierele, cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” este un cadou pe care echipa urban.ro îl face iubitorilor de film, celor care vor să înțeleagă mecanismele unui festival de o asemenea amploare și să-i cunoască pe o parte dintre cei care muncesc de mulți ani la acest proiect spectaculos.

Pe de altă parte, cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați” este o reverență adâncă și un mulțumesc pentru întreaga echipă TIFF de peste ani.  Cartea poate fi descarcată gratuit de aici.

“Totul a început cu un mesaj lăsat de Tudor Giurgiu pe robotul telefonului fix al lui Alex. Leo Șerban, în septembrie 2001. L-am ascultat când m-am întors de la festivalul de la Veneția și l-am întâlnit pe Tudor la o terasă din Piața Romană. Nu ne cunoșteam personal, ci prin film.

Eu îi știam scurtmetrajele, el îmi citea cronicile și reportajele de festival. Mi-a vorbit de ideea TIFF-ului și mi-a propus să selecționez filmele din festival și să gândesc o structură artistică.

Mi-aduc aminte că am făcut și regulamentul primei ediții, compilând și adaptând alte regulamente de festival. Nu am inventat roata, dar cum-necum, am făcut-o să se rostogolească, nu fără opinteli, până când festivalul a prins viteza de croazieră si a dobândit o personalitate numai a lui,” își amintește Mihai Chirilov, Directorul Artistic al TIFF.

“În prima fază am fost cea care a plecat în prospecție, să vedem unde facem festivalul. Acum, cu ocazia pandemiei, am făcut curat în fotografii și am descoperit că asta se întâmpla în octombrie -noiembrie 2000. Ne-am apucat de lucru undeva după începutul anului 2001, iar eu am preluat tot ceea ce se chema guest- cazări, transport, și partea de program special care mi-a rămas până în sfânta zi de azi.

Îmi amintesc că, la început, am avut o discuție cu cărțile pe masă: asta e situația, aștia sunt banii pe care-i avem, hai să vedem de unde tăiem ca să poată să vină Jason (n red. Jason Priestley a fost primul invitat internațional al festivalului)”, spune Oana Bujgoi Giurgiu, Directorul Executiv TIFF.

Veți descoperi în carte povestea lui Cristian Hordilă care de la voluntar în studenție a ajuns peste ani Managerul Festivalului (“tot timpul când venea TIFF-ul în viața mea îmi producea niște schimbări; după festival mă simteam mai puternic, mai sigur pe mine, luam niște decizii profesionale importante: ceream o mărire de salariu, schimbam departamentul unde lucram”), dar și a câtorva actori din programul 10 pentru FILM a căror cariera s-a schimbat dramatic după participarea în festival.

Maria Obretin, de exemplu, povestește cum a ajuns la castingul de la serialul ”Umbre”, unde are un rol pentru care o iubește întreaga țară.

La capitolul invitați străini, Tudor Giurgiu spune că “momentul Alain Delon” din Piața Unirii l-a făcut să fie foarte mândru de festival “Pentru că Alain Delon a fost extrem de impresionat de ce a văzut la Cluj, de energia fantastică a mulțimii care a venit să îl vadă. Efectiv nu îi venea să creadă. A meritat din plin să parcurg toată călătoria TIFF, de la naștere până acum, pentru acele clipe fantastice.”

Articole similare

Filmul LIBERTATE, în regia lui Tudor Giurgiu, disponibil de astăzi pe streaming

După un turneu de promovare care a inclus peste 50 de localități din România, premii obținute în fes...

INTERVIU EXCLUSIV | Martin Österdahl (director executiv Eurovision): Motivația de a lucra în industr...

Născut și crescut în Suedia, Martin Österdahl are o carieră lungă și impresionantă în domeniul media...

Filmul românesc „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, premiat la Sarajevo Film Festival

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane ...