Premiul Nobel pentru Medicină, oferit cercetătorilor Katalin Kariko și Drew Weissman pentru descoperirile care au permis dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid

CoolNews, NEWS
share

Nobelul pentru Medicină revine anul acesta către Katalin Kariko şi Drew Weissman. Sunt pionierii vaccinurilor cu ARN mesager care au deschis drumul către descoperirea vaccinurilor împotriva COVID-19, scrie europafm.ro.

Nominalizarea lor este o surpriză pentru mulți specialiști în ştiinţe, întrucât – de obicei – Comitetul Nobel aşteaptă mai multe zeci de ani înainte să recompenseze o descoperire considerată decisivă.

 

Descoperirile celor doi laureați ai premiului Nobel au fost esențiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager care s-au arătat eficiente în fața COVID-19, pe timpul pandemiei de coronavirus – care a izbucnit la începutul anului 2020, transmite The Nobel Prize într-un comunicat oficial.

Prin descoperirile lor revoluționare, care au schimbat în mod fundamental înțelegerea noastră despre modul în care ARN mesager interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă.

Interesul pentru tehnologia ARN mesager a început să crească, iar în 2010, mai multe companii lucrau la dezvoltarea metodei. Au fost urmărite vaccinuri împotriva virusului Zika și MERS-CoV – acesta din urmă este strâns legat de SARS-CoV-2.

sursa foto: Shutterstock