Indiferent dacă vrei să te joci, să termini un proiect pentru la școală ori să scrii un contract pentru la birou, vei avea nevoie de un laptop performant, care să se adapteze nevoilor tale. Misiunea de achiziționare a unui laptop de calitate, la un buget accesibil poate fi destul de complicată. Există atâtea modele dintre care poți alege, cu specificații diferite, cu mai multe dimensiuni și cel puțin trei sisteme de operare diferite. De asemenea, prețul poate varia destul de mult, iar asta face întreg procesul de achiziționare și mai confuz.
Citește în continuare câteva sfaturi care te vor ajuta să găsești mult mai ușor laptopul potrivit.
- Procesorul
Acesta este creierul laptopului, cel care controlează toate aplicațiile ce rulează în interior. Un procesor performant îți va permite să efectuezi mai multe sarcini simultan, fără ca funcționarea laptopului să fie încetinită. De asemenea, poți derula aplicații intense, cum sunt cele pentru editarea foto-video. Alege un procesor cu mai multe nuclee, două (dual core) sau patru (quad core), pentru ca laptopul tău să poată funcționa la viteza mare în permanență. Vei putea să editezi fotografii, să asculți muzică și să navighezi pe net, fără ca laptopul să se blocheze ori să se încetinească.
- RAM
Memoria cu acces random acționează ca un intermediar între spațiul de stocare și procesor. Atunci când deschizi pentru prima dată o aplicație, aceasta se va încărca în RAM, permițând procesorului să funcționeze la capacitate maximă. Din păcate, în cazul laptopurilor obișnuite, RAM este de obicei limitată, iar asta înseamnă că, în funcție de nevoile personale, poate fi util să faci un upgrade. În general, cu cât RAM este mai rapidă, cu atât va crește și viteza de procesare, respectiv viteza cu care sunt transmise informațiile către alte componente.
- Ecranul
Un ecran mai mic înseamnă că laptopul tău este mai ușor, fiind mai facil de transportat. Majoritatea modelelor au ecranul cu dimensiune între 11 și 17 inchi. În funcție de dimensiunea ecranului este organizat și restul sistemului, din acest motiv laptopurile mai mici sunt mai compacte și mai portabile, iar cele mari sunt mai voluminoase. Un ecran cu o dimensiune medie de 15 inchi poate fi de cele mai multe ori alegerea ideală. Dacă știi că vei face multe drumuri cu laptopul sau dacă este destinat unui copil, poți opta pentru unul de 11 inchi. Pe de altă parte, dacă laptopul va sta cel mai mult pe birou și dacă vei dori să vizionezi filme, alege un ecran mare, de 17 inchi.
- Durata de viață a bateriei
Dacă vei lucra mult timp remote, alege un laptop cu autonomie a bateriei de minim 8 ore. Vei putea, în acest fel, să lucrezi independent, fără grija conectării la o priză. De asemenea, în timpul unei călătorii mai lungi, te vei bucura de puterea laptopului tău și vei putea chiar să urmărești câteva episoade din serialul preferat.
- Unitatea de stocare
Mai importantă decât viteza procesorului, poate fi în unele cazuri performanța unității de stocare. Dacă nu ai un buget limitat, iar nevoile tale de spațiu de stocare sunt ridicate, alege o unitate SSD. Vei beneficia în plus și de o viteză de cel puțin trei ori mai mare.
- GPU
Placa video trebuie să aibă o rezoluție înaltă doar în cazul în care știi că vei avea o activitate intensă de gaming pe laptop. Ultimele progrese tehnologice din industria jocurilor video necesită o placă grafică high end. Pe de alta parte, pentru utilizarea obișnuită, cum ar fi editarea word, tabele excel, foto-video sau navigare pe net, placa video nu trebuie să aibă performanțe superioare.
Utilizarea unui laptop neperformant va duce la consum inutil de timp, care îți poate afecta eficiența și, implicit, veniturile. Alege un model de laptop în concordanță cu recomandările din acest articol și te vei putea bucura de o experiență plăcută și continuă, cu rezultate deosebite.