(P) Tipuri de tratamente adecvate pentru acneea rozacee

CoolNews
share

Dacă ai observat apariția unor mici pete roșiatice pe obraji, frunte sau nas, poate chiar umplute cu puroi, și care îți provoacă uneori chiar mâncărimi, este posibil să te confrunți cu un anumit tip de boală a pielii.

Acneea rozacee se manifestă des în rândul adulților, în special a celor între 30 și 50 de ani. Cu toate că nu sunt cunoscute în întregime toate cauzele pentru declanșarea ei, anumiți factori, cum sunt cei de mediu, îi pot determina dezvoltarea accelerată.

Îți prezentăm mai jos câteva tipuri de tratamente și modalități prin care poți ține sub control acest tip de afecțiune, pentru a-i diminua simptomele, odată ce acestea au apărut.

Ce tipuri de acnee rozacee există

Acneea rozacee se manifestă pe piele sub forma unor mici pete sau pustule roșiatice, uneori umplute cu puroi, la nivelul pielii, în special în zona feței (frunte, nas, obraji).

 

În funcție de simptome, dar și de vârstă sau sex, se împarte în mai multe subcategorii:

  • Acneea de tip ETR (eritematotelangiectatică), asociată cu roșeață permanentă a tenului, vase de sânge vizibile și piele sensibilă, care ustură;
  • Acnee rozacee papulo-pustuloasă, manifestată prin erupții asemănătoare cu acneea, și care afectează în special femeile de vârstă mijlocie;
  • Acneea rinofimă, manifestată prin îngroșarea pielii de pe nas, mai ales la bărbați;
  • Rozaceea oculară, cu simptome centrate în jurul ochilor.

 

Deși nu s-au descoperit încă remedii pentru eradicarea ei în întregime, există modalități prin care simptomele acestei afecțiuni pot fi tratate sau ținute sub control.

Tratamente pentru acneea rozacee

Acneea rozacee este un tip de boală a pielii pentru care nu există deocamdată remedii cu ajutorul cărora ea să poată fi tratată în întregime. Boala se manifestă mai frecvent la persoane cu piele deschisă, păr blond și ochi albaștri, dar poate să apară și la bărbați sau la femei de vârste medii. Deși se manifestă mai frecvent în rândul persoanelor de sex feminin, simptomele sunt în general mai severe în cazul bărbaților.

 

Iată câteva tipuri de tratamente indicate pentru acnee rozacee:

  • Produse cosmetice pentru față

Cremele destinate în mod special pentru piele sensibilă, care se confruntă cu iritații sau decolorare, pot reduce semnificativ inflamațiile de la nivelul tenului, inclusiv pentru acnee rozacee papulo-pustuloasă. Aceste produse nu trebuie să aibă în componență agenți de exfoliere, mentol sau uleiuri care pot încărca tenul, ci să fie mai degrabă formule intens hidratante, pe bază de apă, sau să conțină antibiotice topice.

  • Administrarea de antibiotice

Antibioticele administrate pe cale orală, ce includ tetraciclină, eritromicină sau minociclină pot avea efecte antiinflamatoare, și pot oferi rezultate mai rapide pentru acneea rozacee. De exemplu, cele pe bază de eritromicină contribuie la îmbunătățirea simptomelor oculare, în special a uscăciunii sau mâncărimii ochilor, ori a sensibilității la lumină.

  • Picături pentru ochi

Picăturile special concepute pentru ameliorarea simptomelor oculare trebuie recomandate de medicul specialist, acestea fiind în general pe bază de steroizi.

  • Tratamente cu laser (IPL)

Metodele moderne de tratament precum tehnologiile cu laser prin metoda luminii intens pulsate (IPL) contribuie la reducerea vaselor de sânge vizibile la nivelul feței. Acestea trebuie efectuate însă în cabinetul de specialitate al unui dermatolog sau medic estetician.

  • Controlul stilului de viață

Prin anumite metode și practici de îngrijire a tenului și prin reducerea expunerii la factorii declanșatori, precum expunerea la temperaturi extreme, evitarea alimentelor iritante precum cele picante, alcoolul sau cafeaua, poți controla și chiar preveni simptomele asociate acestei afecțiuni.

 

Un stil de viață echilibrat și activ, care să includă multă mișcare și care să reducă pe cât posibil nivelul de stres te vor ajuta să diminuezi multe din simptomele asociate cu acneea rozacee, și să ții sub control eficient această afecțiune a pielii.