(P) Obezitatea: Pericole și beneficii ale chirurgiei bariatrice

CoolNews
share

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2016 au existat mai mult de 1.9 miliarde de adulți supraponderali, dintre aceștia 650 milioane suferind de obezitate [1]. Mai mult decât atât, tot în anul 2016 au fost înregistrați și 340 milioane de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani care prezentau supraponderabilitate sau obezitate.

Având în vedere prevalența acestei probleme la nivel mondial și riscurile severe pe care le poate avea asupra sănătății generale, de-a lungul timpului au apărut numeroase metode de a slăbi și de a menține o greutate corporala normală, acestea variind de la simple schimbări ale stilului de viață la servicii medicale de chirurgie a obezității.

Atunci când metodele neinvazive (dieta echilibrată și exercițiile fizice) nu au efectul dorit sau când persoana în cauză prezintă un risc iminent din cauza greutății sale, pacienții pot opta pentru chirurgia bariatrică, adică un set de proceduri menite să ofere o scădere în greutate într-un timp relativ scurt.

Chirurgia bariatrică implică efectuarea anumitor schimbări la nivelul sistemului digestiv, fie pentru a limita cantitatea de alimente care poate fi consumată, fie pentru a reduce abilitatea corpului de a absorbi nutrienții și caloriile din alimente.

Cu toate că acest tip de chirurgie poate oferi numeroase beneficii, trebuie menționat că există totuși și riscuri semnificative asociate cu aceste metode, toate opțiunile bariatrice reprezentând proceduri chirurgicale majore.

În continuarea acestui articol vom menționa câteva dintre beneficiile și pericolele chirurgiei bariatrice, pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea și la opțiunile tale.

 

Beneficii ale chirurgiei bariatrice

Beneficiul principal al chirurgiei bariatrice îl reprezintă îmbunătățirea sănătății generale și a calității vieții, această procedură putând oferi:

Scădere în greutate semnificativă și de lungă durată

Datorită schimbărilor efectuate la nivel gastrointestinal, anumite proceduri bariatrice pot limita cantitatea totală de alimente care poate fi consumată la o masă sau pot reduce cantitatea de calorii și nutrienți absorbiți de organism.

Un studiu publicat în 2020 [2] a menționat că procedurile bariatrice moderne prezintă dovezi clare de eficiență și siguranță și că toți pacienții care suferă de obezitate severă ar trebui să discute cu medicul specialist despre beneficiile și riscurile prezentate pentru cazurile lor specifice.

 

Îmbunătățirea afecțiunilor asociate cu obezitatea

Conform studiilor efectuate, cum ar fi cel publicat în 2013 [3], chirurgia bariatrică poate ajuta și la îmbunătățirea afecțiunilor apărute din cauza obezității sau agravate de aceasta, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, afecțiuni cardiovasculare, apnee în somn, artrită și multe altele.

 

Durată mai lungă de viață

Deoarece obezitatea are un efect semnificativ asupra tensiunii arteriale, a colesterolului și a diabetului zaharat tip 2, toate acestea reprezentând la rândul lor factori de risc pentru dezvoltarea bolii coronariene, chirurgia bariatrică poate reduce aceste riscuri, oferind astfel o speranță mai mare de viață.

 

Riscuri ale chirurgiei bariatrice

La fel ca orice altă intervenție chirurgicală, procedurile bariatrice pot prezenta anumite riscuri, motiv pentru care medicul specialist trebuie să aleagă candidatul ideal pentru această metodă de slăbire.

Cele mai frecvente complicații ale acestei proceduri pot include pneumonia, cheagurile de sânge, infecțiile, sângerările, ulcerațiile și herniile. De regulă, acestea pot fi împărțite în două categorii de riscuri și anume:

 

Riscuri și efecte secundare postoperatorii

Din această categorie fac parte: hemoragia postoperatorie, fistula digestivă, refluxul gastric, riscuri legate de anestezie, dilatarea esofagului, infecții și incapacitatea de a consuma anumite alimente.

Riscuri pe termen lung

Din această categorie fac parte: hipoglicemia, deficienţele proteice, de vitamine şi minerale, litiaza biliară 50% (pentru prevenţie se administrează săruri biliare postoperator), tulburările de natură neuropsihică (de regulă dacă apar se manifestă în primele 4 -8 săptămâni), vărsăturile, ulcerațiile, ocluzia intestinală și herniile.

 

Trebuie menționat că lista de mai sus nu include toate posibilele riscuri care pot apărea, multe dintre ele variind în funcție de tipul de procedură bariatrică folosită, întrucât unele dintre ele pot prezenta mai multe sau mai puține riscuri. Din acest motiv este indicat să discuți cu medicul specialist despre acest aspect, el fiind singurul care poate prezenta cu exactitate riscurile care pot apărea, în funcție de fiecare caz în parte.

Cu toate riscurile şi complicaţiile posibile, chirurgia bariatrică rămâne unica metoda eficace de tratament a obezităţii.

 

Referințe:

  1. “Obesity and Overweight.” World Health Organization, World Health Organization, 9 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight.

 

  1. AP;, Arterburn DE;Telem DA;Kushner RF;Courcoulas. “Benefits and Risks of Bariatric Surgery in Adults: A Review.” JAMA, U.S. National Library of Medicine, Sept. 2020, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32870301/.

 

  1. Noria, Sabrena F, and Teodor Grantcharov. “Biological Effects of Bariatric Surgery on Obesity-Related Comorbidities.” Canadian Journal of Surgery. Journal Canadien De Chirurgie, Canadian Medical Association, Feb. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3569476/.

 

sursa foto: Pixabay