(P) Nu ştii cum să începi un jurnal? Porneşte cu aceste întrebări profunde

CoolNews
share

Journaling-ul sau scrisul în jurnal este o activitate ce îţi poate aduce o mulţime de beneficii, de la relaxare şi până la creşterea nivelului de autocunoaştere. În plus, cu ajutorul jurnalului poţi să păstrezi pe termen lung idei şi amintiri frumoase.

Dacă îţi e greu să te apuci de journaling sau nu ai idee de unde să începi, afla că nu este deloc complicat. Ba mai mult, există şi soluţii pentru a-ţi face primii paşi mai uşori.

Găseşti mai jos câteva întrebări revelatoare, ale căror răspunsuri îşi vor găsi uşor locul în jurnalul tău:

Gândeşte-te la o perioadă din viaţa ta în care lucrurile nu au fost roz. Ce ai învăţat din acea experienţă?

Să ne amintim că am depăşit anumite momente grele din viaţa noastră ne poate ajuta să ne dăm seama că avem resursele necesare pentru a face faţă dificultăţilor. De aceea, e important din când în când să revizitam modul în care am depăşit anumite obstacole şi să vedem ce se poate învăţa din respectiva experienţă.

Acordă-ţi câteva minute ca să scrii în jurnal despre o perioadă din viaţa ta când lucrurile nu au fost tocmai roz şi încearcă să îţi dai seama ce ai învăţat din acele momente. Notează-ţi cât mai clar lecţiile învăţate din respectiva perioadă. Cum îţi influenţează ele prezentul? Faci lucrurile diferit acum? Încearcă să oferi cât mai multe detalii.

La ce te pricepi cel mai bine?

O mulţime de întâmplări şi interacţiuni din viaţa de zi cu zi îţi pot influenţa starea de bine şi stima de sine, de aceea e bine uneori să-ţi aminteşti cât de multe lucruri frumoase faci. Scrie în jurnal câteva cuvinte despre lucrurile la care te pricepi foarte bine. Poţi începe chiar cu lucrul la care crezi că te pricepi cel mai bine. Care este talentul tău? Ce simţi că faci cu dragoste, dedicare şi împlinire?

Acest exerciţiu te poate ajuta să îţi aminteşti cât de talentat/a eşti, cât de multe lucruri faci nu bine, ci foarte bine şi câte ai de oferit lumii.

Când ai simţit ultima oară că poţi să fii tu însuţi?

Este mare lucru să simţi că poţi să fii tu însuţi, fie ca o faci doar în anumite momente şi spaţii, fie ca o faci zi de zi. Încearcă să îţi aminteşti şi să scrii în jurnal când ai simţit ultima oară că poţi să fii tu însuţi şi oferă cât mai multe detalii legate de acest moment. Unde erai? Ce făceai? A contribuit cineva sau ceva la trezirea acestui sentiment?

Când îţi exprimi recunoştinţa pentru momentele în care poţi să laşi deoparte măştile, pavezi o nouă cale către acceptarea şi îmbrăţişarea sinelui autentic.

Cum creezi spaţiul pentru a începe să scrii

Ca să faci primul pas către journaling, alege un loc liniştit unde poţi scrie fără distrageri. Vei avea nevoie de un loc confortabil pentru a sta jos, eventual şi de o măsuţă, dar şi de o veioză sau un lampadar. Un prelungitor te poate ajuta să aduci un corp de iluminat în spaţii diverse, astfel încât să scrii confortabil oriunde doreşti. Tot cu ajutorul prelungitorului poţi adăuga în spaţiul dedicat scrisului şi alte accesorii, precum difuzorul de arome esenţiale sau boxa inteligenta. Foloseşte un prelungitor cu 3 sau 4 prize ca să ai cât mai multe opţiuni.

În afară de scaun/fotoliu, măsuţă, corp de iluminat şi prelungitor, nu uita să iei cu tine şi un caiet, carnet său jurnal alături de un instrument de scris.

Ca să te apuci de journaling cu spor, găseşte un loc liniştit şi începe cu întrebări precum cele de mai sus. Încearcă să scrii răspunsuri detaliate, din suflet şi să îţi laşi creativitatea să curgă. Nu uita, nu există reguli când vine vorba de journaling, ci poţi scrie exact aşa cum simţi.