(P) Înțelegerea și gestionarea problemelor digestive

CoolNews
share

Problemele digestive apar atunci când sistemul digestiv nu funcționează corect. Orice dezechilibru la nivel digestiv se resimte și se manifestă prin diverse simptome care îți pot afecta stilul de viață și rutina.

Printre cele mai des întâlnite simptome sunt: tulburările de tranzit (constipația, diareea), durerile abdominale (difuze sau sub formă de crampe), balonarea după mese însoțită de senzația de preaplin, greața și vărsăturile, refluxul gastro-esofagian. Vrei să afli mai multe despre cum funcționează sistemul digestiv și care sunt cele mai frecvente afecțiuni, dar și factorii care creează dezechilibre? Află totul din acest articol.

Ce este și cum funcționează sistemul digestiv

Sistemul digestiv este unul dintre cele mai importante și complexe din corpul uman, la nivelul căruia se desfășoară procesele de digestie și absorbție ale alimentelor consumate de-a lungul unei zile. Acest sistem începe de la cavitatea bucală și se termină la anus, parcurgând un traseu lung în care alimentele ingerate sunt descompuse, transformate în minerale și nutrienți, și ulterior resturile neabsorbite sunt eliminate ca materii fecale.

Sistemul digestiv acționează mecanic și chimic asupra alimentelor, degradând proteinele, glucidele și lipidele cu ajutorul enzimelor digestive până la stadiul de aminoacizi, monozaharide și acizi grași pentru a fi absorbite la nivel intestinal. Flora intestinală este și ea implicată în procese de digestie și absorbție pentru anumiți nutrienți, vitamine și minerale. Micile dezechilibre localizate la nivelul unui organ sau a unei glande determină apariția primelor simptome și probleme digestive.

Cele mai des întâlnite afecțiuni digestive

Problemele digestive pot apărea din diverse cauze. Cele mai frecvente afecțiuni digestive sunt:

 

  • Boala de reflux gastro-esofagian;
  • Gastrita și ulcerul gastro-duodenal;
  • Sindromul colonului iritabil;
  • Bolile inflamatorii intestinale, boala celiacă;
  • Bolile diareice acute;

Diareea, una dintre cele mai frecvente probleme digestive

Diareea este o afecțiune digestivă caracterizată prin scaune moi și repetate, de trei sau mai multe ori pe zi, adesea însoțite de crampe abdominale. Aceasta problemă digestivă poate perturba semnificativ stilul de viață și rutina zilnică, din cauza frecvenței și neregularității scaunelor.

Diareea se manifestă atât la copii, cât și la adulți, fiind o afecțiune digestivă care dezechilibrează organismul dacă nu este ameliorată. Această problemă poate fi descrisă ca un proces accelerat în care alimentele sunt digerate și eliminate mult prea repede, astfel încât corpul nu asimilează nutrienții și vitaminele necesare.

Cauzele diareei

Cele mai frecvente cauze ale diareei sunt strâns legate de stilul de viață, dar și de contactul cu diverse bacterii care dezechilibrează sistemul digestiv. Iată care sunt cele mai frecvente cauze:

 

  • Infecții virale, bacteriene sau parazitare;
  • Alergii și intoleranțe alimentare;
  • Stres accentuat;
  • Fumatul și consumul excesiv de alcool;
  • Diverse tulburări endocrine;
  • Schimbările bruște în stilul de viață;
  • Călătoriile și adaptarea la un mediu nou;
  • Tratamentul cu antibiotice sau alte clase de medicamente.

Cum poți preveni diareea

Multe probleme digestive pot fi prevenite cu ajutorul unui stil de viață sănătos și echilibrat, diareea fiind una dintre acestea. Poți preveni diareea prin:

 

  • Hidratare și un aport suficient de lichide;
  • Mese regulate și echilibrate din punct de vedere nutritiv;
  • Mestecarea alimentelor într-un ritm lent;
  • Evitarea excesului de alimente procesate și de tip fast-food;
  • Evitarea excesului de alimente bogate în zahăr;
  • Activități fizice moderate și regulate;
  • Menținerea echilibrului florei intestinale cu ajutorul bacteriilor benefice.

Rolul bacteriilor benefice în ameliorarea diareei

Flora intestinală dezechilibrată poate să favorizeze apariția diareei. Odată instalat acest dezechilibru, procesele de digestie și absorbție pot fi și ele la rândul lor afectate. Astfel, un pas esențial în gestionarea diareei și simptomelor acesteia este menținerea și refacerea echilibrului florei intestinale.

Bacteriile benefice din alimente și suplimente alimentare pot fi benefice în gestionarea diareei de la primele semne. Acestea ajută la repopularea intestinului și echilibrarea florei și implicit a digestiei. Bacteriile benefice încurajează o digestie sănătoasă, prevenind problemele digestive, așa cum sunt diareea și constipația la adulți și copii.

Datorită miliardelor de bacterii bune obținute din culturi vii, suplimentele cu bacterii benefice sunt recomandate de la primele simptome sau de la prima doză de antibiotic. Astfel, acționează în mod proactiv și diminuează impactul bacteriilor dăunătoare instalate la nivelul tractului digestiv.

Gestionează diareea și problemele digestive cu ajutorul unui stil de viață echilibrat și sănătos!

 

Surse:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-health-tips

https://www.healthline.com/health/digestion-problems

https://www.scripps.org/news_items/5225-six-tips-to-prevent-digestive-problems

https://www.healthdirect.gov.au/diarrhoea#:~:text=Most%20diarrhoea%20is%20mild%20and,rehydration%20solutions%20to%20replace%20fluids.