Copiii au o curiozitate înnăscută și o tendință naturală spre cercetare, descoperire și cunoaștere. Nu este de mirare, deci, că ei își petrec atât de mult timp jucându-se. De fapt, joaca reprezintă pentru cei mici una dintre cele mai la îndemână modalități prin care ei pot să descopere lumea.
Fie că este vorba de turnulețe de construit sau de instrumente prin care ei pot sonda noaptea cerul înstelat, fiecare din jocurile și jucăriile cu care au de-a face micuții își pun amprenta în mod unic asupra dezvoltării lor ulterioare. Iată, mai concret, de ce sunt importante jocurile și jucăriile în viața copiilor.
- Cei mici învață să cunoască lumea din jur cu ajutorul jucăriilor
Primele experiențe din viața micuților sunt exclusiv senzoriale, bazate pe cele cinci simțuri: tactil, văz, auz, miros, gust. Nu este deci de mirare că atunci când țin în mânuțe pentru prima dată anumite obiecte, fiecare dintre acestea se ”cer” mirosite, pipăite, gustate…
Cele mai bune modalități pentru a-l familiariza pe un copil cu senzații cât mai diferite este folosind jucării senzoriale. Pentru bebeluși, acestea pot fi unele confecționate din materiale moi și pufoase, sau obiecte zornăitoare, care scot sunete sau emit lumini. Odată ce a mai crescut, poți alege jucăriile interactive pentru copilul tău în funcție de vârstă sau de preferințele sale.
Fiecare interacțiune de acest fel, fie că este un sunet, o culoare, formă sau textură, îl ajută la stimularea senzorială și îi determină pe copil să afle și să descopere tot mai multe despre obiectul care emite semnale sonore sau luminoase. De aceea, nu este niciodată prea mult sau prea târziu să îi oferi micuțului tău astfel de noi experiențe de învățare.
- Jucăriile ajută la dezvoltarea motricității fine
Jocurile și jucăriile pentru dezvoltarea manualității, precum cele care conțin piese sau cuburi colorate, sunt esențiale în primele etape de dezvoltare ale copiilor.
Prin intermediul lor, copiii deprind abilități de motricitate fină, mai precis dobândesc capacități de a apuca și a ține în mânuțe obiecte fără să le scape, și chiar de a construi mici creații. Aceste jocuri sunt special create pentru a stimula pe cei mici să-și dezvolte astfel de abilități de bază și în plus, sunt importante deoarece le dezvoltă atenția și concentrarea.
- Jocurile sunt esențiale pentru dezvoltarea creativității
Seturile de pictură, instrumentele de desenat sau alte modalități prin care cei mici își pot exersa abilitățile artistice sunt modalități excelente pentru ca ei să-și dezvolte creativitatea. Chiar și seturile de construcții ce conțin figurine, animăluțe sau alte personaje sunt de ajutor pentru ca cei mici să-și dezvolta latura creativă, datorită pieselor ce oferă nenumărate posibilități de asamblare în multiple moduri.
- Jocurile dezvoltă empatia, colaborarea și exprimarea
Jocurile de societate sau cele de rol, în care fiecare dintre cei implicați joacă un personaj, sunt o modalitate excelentă de petrecere a timpului liber în familie. Copiii au ocazia de a învăța despre răbdare, empatie, munca în echipă, și mai ales despre cum pot să câștige și să piardă fără supărare.
De exemplu, jocurile de tip board games contribuie la dezvoltarea limbajului și sporesc abilitățile lingvistice ale celor mici prin extinderea vocabularului și ortografiei, iar, copiii învață să urmeze reguli sau cum să își aștepte rândul.
Jucăriile au rol educațional ridicat, indiferent de vârsta la care se află un copil. Acestea reprezintă un mediu natural de învățare pentru cei mici, în care ei vor deprinde lucruri importante precum îndemânarea, atenția, concentrarea, creativitatea, imaginația. În plus, le dezvoltă simțurile, printre care cel tactil, dar și abilitățile cognitive, emoționale și sociale. Nu ezita deci să-i oferi micuțului tău astfel de instrumente esențiale pentru dezvoltarea sa!
sursa foto: Unsplash