(P) File de istorie: Cum a apărut muzica rock

CoolNews
share

Finalul anilor 1940 și începutul anilor 1950 a fost marcat de un moment istoric pentru cei pasionați de muzică. Atunci a luat naștere muzica rock, având la bază influențe din blues, jazz, country și gospel.

Într-o vreme în care oamenii reînvățau să se bucure, muzica rock a apărut la fix. Chiar dacă nu este clar sută la sută care e prima melodie rock din istorie, teoria cel mai des întâlnită este „That’s All Right, Mama”, interpretată de Arthur „Big Boy” Crudup în septembrie 1946. O melodie de referință la acel moment, care ulterior a avut o variantă semnată și de Elvis Presley.

Ascensiunea muzicii rock începe însă mai degrabă în anii ’50. Acest gen muzical s-a răspândit pe toată suprafața SUA, iar melodia Rock Around the Clock semnată de Bill Haley a ajuns pe primul loc în topul Billboard.

În Europa, genul muzical a devenit popular abia în anii ’60. Britanicii, în special, au fost cei care l-au adaptat și astfel au apărut noi sub-genuri, printre care și Hard rock și Heavy metal. În anii ’70 a luat naștere și punk rock, pentru ca ulterior să apară și sub-genul New Wave. Duran Duran, The Police și Depeche Mode au avut un rol important în popularizarea sa. Alternative rock-ul a apărut undeva în anii ’80, în timp ce după anii ’90 au luat naștere și mai multe sub-genuri. În acest moment sunt peste 150 de sub-genuri de muzică rock.

Românii au descoperit muzica rock în anii ’60

Tot în anii ’60 muzica rock a ajuns și în România. Printre trupele de referință din anii de început ai industriei de muzică rock din țara noastră sunt Uranus, Pioneers, Phoenix, Cometele, Entuziaștii, Sfinx, Olympic ’64, Sideral și Sincron. Cuvântul „rock” nu era tolerat de regimul comunist în acea perioadă, astfel că ele erau denumite „formații de chitare electrice”. Artiștii aveau numeroase restricții în acea perioadă, dar și acest aspect a contribuit la succesul lor.

Muzica rock era un subiect tabu în România în acea perioadă, iar melodiile occidentale nu erau foarte răspândite. Ele puteau fi auzite la emisiunea Metronom de la Radio Europa Liberă, realizată de Cornel Chirică. În rest, primul LP din țara noastră cu muzică rock a fost lansat abia în 1975. A conținut 10 piese de la mai multe trupe, printre care Phoenix, Mondial, Magic și Progresiv TM. După 1989, muzica rock s-a dezvoltat mult în țara noastră, iar acum se organizează și festivaluri dedicate acestui gen. De asemenea, concertele artiștilor din străinătate sunt așteptate cu mare interes.

Muzica rock are o popularitate uriașă

În prezent, muzica rock este la un nivel maxim. Acest lucru poate fi observat de la concertele unor trupe legendare, la care se adună zeci de mii de spectatori în tribune. În ultima vară am văzut mai multe trupe de succes aflate în turneu în Europa, iar unele dintre ele au ajuns și în România, cum este și cazul Guns N’ Roses.

Dar melodiile pot fi ascultate și pe coloana sonoră a unor filme cunoscute, exemple fiind Black Sabbath – Paranoid în Kong: Skull Island (2017), Smash Mouth – All Star în Shrek (2001), Eddie Vedder – Long Nights (Into the Wild, 2007) ori Rage Against The Machine – Wake Up in The Matrix (1999).

Mai mult, trupe legendare precum Guns N’ Roses, Lordi, Kiss sau Motorhead au parte și de jocuri de cazino online dedicate. Remarcabile cu adevărat sunt Kiss Reels of Rock de la Play’N GO și Guns N’ Roses de la NetEnt – realizări de excepție în care componenții trupelor apar pe role, iar coloana sonoră include cele mai cunoscute melodii.