(P) De ce cazinourile au un impact pozitiv asupra economiei românești

CoolNews
share

Cazinourile sunt o formă de activitate economică, care poate aduce beneficii atât pentru operatorii de jocuri de noroc, cât și pentru statul român. În ultimii ani, cazinourile au cunoscut o dezvoltare rapidă în România, datorită creșterii accesibilității la internet, a investițiilor străine și a reglementărilor favorabile.

În acest articol, vom prezenta câteva motive pentru care cazinourile au un impact pozitiv asupra economiei românești, prin generarea de venituri, locuri de muncă și investiții.

Venituri

 

Unul dintre principalele beneficii economice ale cazinourilor este generarea de venituri pentru operatorii de jocuri de noroc, pentru angajații acestora și pentru bugetul de stat. Conform informațiilor furnizate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), sectorul cazinourilor din România a înregistrat, în 2020, un total de 1.378 de locații, angajând aproximativ 31.000 de persoane și realizând venituri de 1,8 miliarde de euro. Aceasta marchează o reducere comparativ cu 2019, când numărul cazinourilor era de 1.500, cu un personal de 35.000 de angajați și venituri de 2,1 miliarde de euro. Declinul a fost influențat semnificativ de pandemia COVID-19, care a condus la închiderea temporară sau definitivă a unei părți dintre aceste cazinouri, alături de limitarea accesului pentru clienți. Chiar în această perioadă, industria jocurilor de noroc a trecut parțial în mediul online, apărând site-uri de cazinouri maghiare și multe altele. Cu toate acestea, așa cum arată anul 2023, activitatea cazinourilor revine la nivelul anterior datorită relaxării măsurilor sanitare și creșterii cererii pentru jocurile de noroc. Cu toate acestea, jocurile online nu dispar, deoarece mulți le consideră mai comode și mai accesibile din punct de vedere financiar.

Contribuții financiare ale cazinourilor includ:

 

  • Plata Taxelor și Impozitelor: Cazinourile contribuie la veniturile statului prin plata taxelor și impozitelor. Legislația în vigoare prevede ca orice entitate care oferă jocuri de noroc, online sau terestru, să plătească un impozit de 16% din veniturile obținute.

 

  • Taxa pentru Obținerea Autorizației de Exploatare: Aceasta se referă la taxa necesară pentru a obține permisiunea de a opera jocuri de noroc la distanță.

 

  • Taxa Anuală pentru Menținerea Licenței: O taxă recurentă necesară pentru a menține licența de funcționare a jocurilor de noroc.

 

  • Taxa Specială pentru Video Loterie: Dacă cazinourile oferă video loterie, acestea sunt obligate să plătească o taxă specială aferentă.

 

  • Taxa pe Viciu: Aceasta este o taxă impusă pe activitățile de jocuri de noroc.

 

  • Taxe Aferente Publicității: Taxele pentru promovarea activităților de jocuri de noroc.

 

Potrivit ONJN, în anul 2020, cazinourile au plătit taxe și impozite în valoare de 400 de milioane de euro, reprezentând 0,2% din PIB-ul României. Aceste venituri pot fi folosite pentru finanțarea unor proiecte de dezvoltare, de sănătate, de educație sau de asistență socială.

Locuri de muncă

 

Un alt beneficiu economic al cazinourilor este crearea de locuri de muncă directe și indirecte. Cazinourile creează locuri de muncă directe, pentru persoanele care lucrează în cadrul acestora, cum ar fi dealeri, supraveghetori, casieri, agenți de securitate sau personal de curățenie. De asemenea, cazinourile creează locuri de muncă indirecte, pentru persoanele care lucrează în sectoarele conexe, cum ar fi transportul, turismul, alimentația, divertismentul sau construcțiile. Potrivit ONJN, în anul 2020, cazinourile au creat 31.000 de locuri de muncă directe și aproximativ 100.000 de locuri de muncă indirecte, reprezentând 0,7% din forța de muncă totală a României. Aceste locuri de muncă pot contribui la reducerea șomajului, la creșterea veniturilor și la îmbunătățirea calității vieții.

Investiții

Un al treilea beneficiu economic al cazinourilor este stimularea investițiilor în infrastructura, tehnologia și inovația necesare pentru funcționarea și dezvoltarea acestora. De asemenea, cazinourile atrag investiții străine, care pot aduce capital, know-how și acces la piețe noi. Potrivit ONJN, în anul 2020, cazinourile au investit 200 de milioane de euro în modernizarea și extinderea spațiilor de joc, în achiziționarea de echipamente și software noi și în implementarea de măsuri de siguranță și protecție. Aceste investiții pot contribui la creșterea productivității, competitivității și diversificării economiei.

Concluzie

 

În concluzie, cazinourile au un impact pozitiv asupra economiei românești, prin generarea de venituri, locuri de muncă și investiții. Cu toate acestea, cazinourile pot avea și un impact negativ, prin generarea de dependență de jocuri de noroc, spălare de bani, evaziune fiscală și criminalitate. Prin urmare, este important să se reglementeze și să se controleze activitatea cazinourilor, pentru a asigura un echilibru între beneficii și costuri.

 

Surse de informare: comisarul.ro, exploremag.ro,

Sursa foto: Unsplash