(P) Cum să îți calculezi bugetul dacă ai de gând să cumperi un imobil

CoolNews
share

Care-i primul lucru la care te gândești atunci când te-ai decis că a venit vremea să-ți cumperi un nou apartament? Cei mai mulți dintre noi se vor gândi întâi și întâi la câți bani vor cheltui, dar și la cât timp va consuma acest proces. Dacă în legătură cu timpul investit în procesul de căutare a unei noi locuințe nu putem să-ți oferim prea multe detalii, vom putea totuși să-ți explicăm cum arată un potențial buget. Și nu, prețul de cumpărare nu este nici pe departe singura cheltuială. 

Prețul apartamentului

Care mai este prețul unui apartament cu două camere în București? Nu există un răspuns standard la această întrebare deoarece sunt o mulțime de factori care pot influența suma pe care este dispus un proprietar s-o încaseze pentru a se despărți de bunul său.

Cei mai importanți factori care vor decide prețul imobilului vor fi starea apartamentului, zona în care acesta se află, dar și investiția totală pe care proprietarul a făcut-o. În cazul în care proprietarul sau cumpărătorul vor să obțină un preț realist, aceștia pot cere ajutorul unui evaluator acreditat. Aspectele care vor influența valoarea finală a imobilului sunt nivelul de termoizolare, certificatul energetic, instalațiile electrice și sanitare, materialele folosite pentru amenajare, dar și valoarea terenului pe care se află imobilul, printre altele.

Nu uita că există mai multe metode prin care vei putea plăti prețul integral al apartamentului. Printre cele mai populare se numără:

 

  • Finanțarea proprie, în cazul în care ai strâns deja întreaga sumă necesară pentru achiziționarea imobilului;
  • Creditul ipotecar, caz în care garanția pentru credit este chiar apartamentul pe care urmează să-l achiziționezi;
  • Creditul imobiliar, prin care oferi drept garanție un alt apartament/casă/teren deținut personal sau deținut de altă persoană;
  • Ratele la dezvoltator, la care poți recurge în cazul în care dezvoltatorul îți pune la dispoziție această opțiune. Evident, criteriile împrumutului pot fi ușor diferite de la un dezvoltator la altul.

 

Taxele notariale

O altă cheltuială pe care trebuie să-o iei în calcul la bugetul de achiziție al unui apartament este și cea legată de taxele notariale. Acestea sunt achitate în majoritatea cazurilor de către cumpărător și cuprind taxa de intabulare, dar și onorariul notarial.

Există anumite formule pe care le poți folosi pentru a calcula onorariul notarial sau poți recurge la diverse aplicații pe care le găsești online.

 

Asigurarea obligatorie

Pentru noua ta locuință va fi necesar să achiți și asigurarea obligatorie în caz de dezastre naturale precum inundații, cutremure alunecări de teren sau alte daune ce pot fi provocate de fenomene naturale.

Acest cost variază în funcție de materialele folosite pentru structura de rezistență a imobilului și pot fi de 20 de euro pe an sau de 10 euro pe an. Pe lângă asigurarea obligatorie poți să închei și asigurări facultative care te acoperă în cazul incendiilor, furturilor și așa mai departe.

Dacă iei în calcul toate aspectele de mai sus cel mai probabil nu va fi necesar să spargi pușculița atunci când îți cumperi noul apartament!

 

 

sursa foto: Unsplash