Purtarea lentilelor de contact oferă numeroase beneficii, precum aspectul estetic natural și îmbunătățirea vederii periferice. Cu toate acestea, este esențial să le utilizezi corect, pentru a evita orice fel de disconfort sau complicații. Iată 5 sfaturi pentru aplicarea, igienizarea și purtarea acestora.
- Ține cont de perioada de purtare a lentilelor de contact
Există mai multe tipuri de lentile de contact, în funcție de perioada de utilizare: de unică folosință – perechile se aruncă după aplicare; zilnice – pot fi săptămânale, bilunare, lunare sau trimestriale și se poartă doar în timpul zilei; cu purtare continuă – permit utilizarea extinsă zi/noapte.
Nu depăși perioada de purtare indicată, deoarece vor fi afectate atât confortul, cât și sănătatea ochilor tăi. De asemenea, este foarte important să ceri sfatul unui specialist. Dacă ești în căutare de lentile de contact în Sibiu, poți merge la o optică de renume din oraș, îți testezi gratuit vederea și achiziționezi tipul de produse recomandat de optometrist.
- Manevrează lentilele doar cu mâinile curate
Înainte de aplicarea sau îndepărtarea lentilelor de contact, este absolut necesar să îți speli foarte atent mâinile cu apă și săpun neutru. Mai mult, șterge-le cu un prosop care nu lasă scame sau alte reziduuri. Astfel, îndepărtezi orice impurități ar putea intra în contact cu lentilele sau cu ochii tăi.
Totodată, manipularea lentilelor de contact cu delicatețe este esențială pentru a reduce riscul de deteriorare sau rupere a acestora. Evită să le prinzi cu unghia sau să le strângi între degete.
- Formează-ți o rutină de aplicare a lentilelor de contact
Pentru a evita contaminarea și infecțiile oculare, este indicat să îți stabilești o ordine de folosire a lentilelor de contact. Spre exemplu, începe întotdeauna și la aplicare, și la îndepărtare cu ochiul drept și apoi continuă cu cel stâng. De asemenea, respectă locurile marcate cu D/R și S/L de pe lenscase – recipientul special de păstrare a lentilelor.
- Folosește doar soluție specială pentru curățare
Igienizarea lentilelor se realizează cu o soluție specială, care are rolul de a elimina bacteriile, impuritățile și depunerile de proteine. Apa sau alte substanțe pot fi contaminate cu diverse microorganisme și, prin urmare, nu sunt recomandate pentru clătirea lentilelor sau pentru hidratarea acestora.
- Ai grijă la aplicarea machiajului
Dacă porți lentile de contact și vrei să aplici produse de machiaj, este absolut necesar să respecți o serie de indicații, astfel încât să nu iriți ochii:
- aplică lentilele de contact înainte de a începe machiajul, pentru a preveni transferul de reziduuri în ochi;
- nu aplica o cantitate mare de machiaj în zona ochilor și evită să te machiezi pe linia pleoapei;
- evită utilizarea în zona ochilor a produselor de machiaj prăfoase sau cu consistență lichidă, care pot ajunge ușor în ochi.
Purtarea corectă a lentilelor de contact este esențială pentru a menține sănătatea ochilor și pentru a evita disconfortul, infecțiile oculare sau alte complicații. Respectă sfaturile prezentate în acest articol și recomandările optometristului sau oftalmologului. Formează-ți o rutină de aplicare și de îngrijire, astfel încât să te asiguri că parcurgi așa cum trebuie toți pașii.
Sursă foto: freepik.com