(P) Cum alegi anvelopele potrivite pentru camionul tău?

CoolNews
share

Alegerea cauciucurilor potrivite este o decizie importantă pentru afacerea ta de transport. Anvelopele reprezintă singura interacţiune a camionului cu suprafaţa pe care rulează, aşadar de felul cum se comportă la drum depinde stabilitatea vehiculului. Cauciucurile pentru vehicule de mare tonaj sunt confecţionate pentru a oferi cel mai bun randament în funcţie de anumite criterii. Iată cum poţi alege anvelopele de camion pentru a beneficia de siguranţă şi performanţă în orice condiţii:

Dimensiuni

Dimensiunile anvelopei sunt criteriul esenţial pentru orice tip de vehicul, iar camioanele nu face excepţie. Informaţia despre dimensiunile standard ale anvelopelor cu care trebuie echipat modelul de camion pe care îl conduci sunt disponibile în trei locuri: pe flancul anvelopelor echipate deja pe maşină, pe un autocolant lipit în interiorul uşii de la şofer sau în manualul de utilizare a vehiculului. Recomandarea producătorului este cel mai bun ghid pentru a obţine criteriile de performanţă dorite în condiţii de siguranţă.

Pentru a înţelege dimensiunile cauciucului trebuie să interpretezi corect cifrele înscrise pe flanc. Numele producătorului şi mărimea cauciucului sunt cele mai mari şi mai vizibile date. Spre exemplu, o anvelopă de tipul 315/70R/22.5 are o lăţime a benzii de rulare de 315 milimetri, procentul dintre banda de rulare şi flanc (înălţimea) este de 70%, produsul este de tip Radial, iar janta pe care se montează măsoară 22.5 inchi.

Puntea pe care se montează

Vehiculele de mare tonaj au mai multe axe sau punţi. În funcţie de specificul fiecăruia, autorităţile au reglementat anumite modele ale benzii de rulare. Se folosesc în acest caz literele din limbajul englezesc internaţional: F (Front); D (Drive), T (Trailers) sau FRT (Free Rolling Tyre), la care se adaugă Z – comun pentru toate poziţiile. Aşadar, un alt criteriu de a alege anvelope de calitate pentru camioane de diferite tipuri este în funcţie de puntea pe care vor fi montate:

Punte de direcţie

Anvelopele echipate pe puntea de direcţie trebuie să aibă modelul benzii de rulare F sau Z. Acestea au caracteristici cum ar fi: capacitate de încărcare, uşurinţă în transferul de sarcină, forţă de frecare, geometria roţilor, limită mare de kilometri.

Punte de tracţiune

Pe roţile de tracţiune se montează anvelope cu model al benzii de rulare de tip D sau Z. Tiparul D este confecţionat pentru a face faţă solicitărilor din timpul manevrelor de demaraj, frânare sau schimbare a direcţiei de mers, în orice condiţii de sarcină, drum sau vreme. Cauciucurile Z sunt ideale pentru transport în mediul urban, în timp ce pentru drumurile grele se recomandă indicele D.

Punte de remorcă

Punţile de remorcă nu au roţi nici de viraj, nici de tracţiune. Acestea au însă rolul de a menţine remorca în echilibru cu ansamblul din care face parte. Indicii specifici pentru remorcă sunt T sau FRT, iar acest tip de anvelopă este interzis pentru osiile de tracţiune sau direcţie. Caracteristicile osiei impun anumite limitări de sarcină sau de viteză de care trebuie să ţii cont atunci când alegi anvelopele.

Sezon

Un alt criteriu comun pentru toate vehiculele, dar de mare importanţă pentru camioane, este cel al sezonului pentru care au fost confecţionate cauciucurile: de vară, de iarnă sau all season. În funcţie de zona în care vei circula va trebui să alegi modelul corect care te va ajuta nu doar să eviţi o amendă, ci şi să ajungi în siguranţă la destinaţie.

În ţara noastră sunt obligatorii cauciucurile cu simbolul fulgului de nea şi inscripţiile MS atunci când circuli pe suprafeţe de drum public acoperite cu zăpadă, gheaţă sau orice alt derivat, indiferent de perioada calendaristică. Modelul de anvelope pentru camioane PETLAS RH100 este all season şi te ajută să treci cu bine de la suprafeţe de drum uscat la cele acoperite de noroi sau zăpadă.

 

sursa foto: pixabay.com