(P) Compot de mure: Rețeta în cinci pași simpli

CoolNews
share

Atunci când vine toamna, trebuie să îți pregătești cămara cu o mulțime de bunătăți, astfel încât în sezonul rece să poți savura oricând dulcețuri, gemuri și compoturi delicioase. Iar dacă îți plac fructele de pădure, poți încerca să pregătești pentru cei dragi o rețetă de compot de mure, care se prepară simplu și rapid, fără să ai nevoie de prea multe ingrediente. Cum se prepară? Iată mai jos cinci pași simpli pe care trebuie să îi urmezi pentru a prepara un compot de mure.

Alege fructele potrivite

Dacă vrei să savurezi la iarnă o cană de compot de mure, trebuie să alegi fructele potrivite. Optează pentru fructe mai mari, sănătoase, care să nu fie foarte coapte, astfel încât să își mențină forma, fără să se sfărâme la fiert. De asemenea, murele trebuie curățate de frunze și spălate bine, înainte de a fi puse la fiert. Poți să folosești chiar și o strecurătoare, pentru a le putea spăla mai ușor.

Pregătește toate ingredientele necesare

Pentru un compot delicios de mure ai nevoie de fructe, zahăr, apă, conservant și de o gamă variată de borcane pentru dulceață și compot. Încearcă să optezi pentru borcane de 400 ml, astfel încât să obții cât mai mult compot.

Umple borcanele

După ce ai curățat murele, pune-le în borcane, fără să le presezi, adăugând peste ele 4-5 linguri de zahăr, și jumătate de linguriță de conservant pentru compoturi. Toarnă apă rece peste fructe și închide bine capacele borcanelor.

Pregătește oala

Caută prin bucătărie o oală mare, în care să îți încapă 4-5 borcane de compot. Tapetează oala cu câteva prosoape vechi și pune borcanele în ea, acoperindu-le cu apă până la jumătate. Borcanele se fierb în jur de 20 de minute, din momentul în care apa începe să fiarbă.

Răcește borcanele

După ce ai oprit focul, lasă borcanele să se răcească în oală pentru un sfert de oră. Apoi poți pune borcanele pe podea, acoperite cu pături groase, până a doua zi. După ce s-au răcit, le poți depozita în cămară, pentru a le savura în timpul sezonului rece.

Pe lângă  faptul că un pahar de compot este răcoros și delicios, poți folosi fructele sau sucul lor și în alte scopuri. Spre exemplu, murele din compot pot fi folosite pentru diferite prăjituri, moose-uri sau smoothie-uri, în timp ce zeama de compot poate să înlocuiască siropul unui tort.

Murele fac parte din categoria fructelor de pădure și pot fi consumate într-o varietate de modalități. Acestea pot fi savurate proaspete, cât și în smoothie-uri, iaurturi, prăjituri, dulcețuri, sau compoturi. Având un gust delicios și ușor acrișor, murele sunt ideale pentru atât pentru zilele toride de vară, cât și în zilele geroase de iarnă, fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți, esențiali pentru o sănătate optimă.

În plus, murele sunt un aliment ideal pentru persoanele care urmează diete de slăbit, pentru că sunt sărace în calorii. Spre exemplu, 100g de fructe de pădure conțin 43 de calorii. Însă, murele sunt bogate în fibre solubile și conțin cantități mari de antioxidanți, care pot avea beneficii importante în ceea ce privește prevenirea bolilor neurologice, a cancerului și a inflamațiilor.

Așadar, aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a prepara rapid și ușor câteva borcane de compot de mure. Ține minte să alegi fructe mari, proaspete și tari, care să reziste la fiert. Iar dacă preferi un compot acrișor, poți reduce cantitatea de zahăr, pentru a te bucura mai mult de gustul natural al fructelor. De asemenea, după ce ai umplut borcanele, nu uita să le etichetezi cu data la care ai produs compotul, astfel încât să îl poți consuma într-un termen potrivit.

 

sursa foto: Unsplash