Pompele de căldură reprezintă o soluţie pentru obţinerea confortului termic de-a lungul întregului an, cu un consum de energie convenţională scăzut. Având în vedere creşterile succesive ale preţurilor la energie, pompa de căldură poate reprezenta alternativa economică. Există mai multe tipuri de pompă de căldură, fiecare cu modul specific de funcţionare. Iată câteva exemple:
Ce sunt pompele de căldură
Pompa de căldură este partea de bază a unui echipament ce foloseşte energia prezentă în natură pentru a o transforma în agent termic. În sezonul cald, fluxul poate fi inversat: pompa absoarbe căldura din spaţiul interior şi produce aer rece din mediul înconjurător. Spre deosebire de sistemele convenţionale care consumă energie sau ard combustibil pentru a încălzi sau răci un spaţiu, pompele de căldură se bazează pe transfer termic. Singurul consum de energie este cel electric, pentru punerea în funcţiune a pompei. În funcţie de sursa energiei pe care o stochează, pompele de căldură se împart în trei mari categorii:
Pompe de căldură alimentate din pământ
Pompele geotermale folosesc energia stocată în pământ drept sursă primară pentru a încălzi locuinţele pe timp de iarnă şi a oferi apă caldă menajeră indiferent de sezon. Principiul de funcţionare este simplu: pământul are o valoare de aproximativ 12 grade Celsius indiferent de anotimp. Marele avantaj pentru încălzire este că partea de instalaţie din casă poate rămâne aceeaşi, aşadar proiectul este viabil şi pentru renovări, nu doar pentru construcţii de la 0. Pentru a capta energia vei avea nevoie de foraje verticale de mare adâncime sau orizontale de suprafaţă, cu menţiunea că acestea din urmă necesită o curte generoasă. Instalaţia completă este alcătuită din colectorul geotermal (partea din pământ), pompa de căldură instalată într-un spaţiu tehnic şi circuitul din casă (calorifere, încălzire în pardoseală, ventilatoare etc.).
Pompe de căldură alimentate din aer
Aerul din atmosferă poate fi folosit pentru obţinerea apei calde menajere, dar şi pentru a încălzi sau răci casele. Ca să producă apă caldă sau confort termic pe timp de iarnă, temperatura din exterior poate fi chiar şi negativă. Un mare avantaj este ca pompa de căldură aer-apă nu necesită foraje, aşadar investiţia este mai mică decât în cazul pompelor geotermale. Pompa de căldură foloseşte energia captată de ventilatoarele exterioare pentru a încălzi apa din boiler. Pentru încălzire pot fi folosite aceleaşi sisteme bazate pe combustibili, dacă există deja în casă.
Pompe de căldură alimentate din apă
O pompă de căldură cu sursă de apă are acelaşi principiu de funcţionare cu pompele geotermale: acolo unde există o sursă de apă, aceasta poate fi captată şi folosită pentru transfer de căldură. În acest caz, pentru instalarea unei pompe de căldură apă-apă vei avea nevoie de două foraje, unul pentru fiecare sens. Pentru pomparea şi evacuarea apei traseele trebuie să respecte anumite condiţii de poziţionare şi distanţare, astfel încât apa evacuată să nu ajungă în forajul iniţial. Cu cât este mai la suprafaţă, cu atât apa poate fi captată mai uşor.
Natura stochează o cantitate imensă de energie în aer, apă şi pământ. O pompă de căldură consumă 1 kW de energie electrică şi produce 4-5 kW de căldură, aşadar cel mai mare avantaj este consumul mai mic de energie faţă de ceea ce produce. Dacă adaugi un panou solar sau un sistem fotovoltaic pentru producerea de energie electrică, poţi deveni chiar independent energetic. Cu o instalaţie bine dimensionată, instalată în mod profesionist, vei avea tot confortul dorit în schimbul unor facturi din ce în ce mai mici. De tot acest confort al tău se bucură şi mediul înconjurător, deoarece pompele de căldură se încadrează în sursele de încălzire verzi.
sursa foto: Freepik