(P) Ce declarații trebuie să depună un PFA în decursul unui an?

CoolNews
share

Dacă vrei să-ți deschizi un PFA, trebuie să iei în considerare setul de declarații pe care trebuie să-l depui în decursul unui an pentru a permite funcționarea legală a structurii tale legale. Deși un PFA nu are personalitate juridică asemenea unei societăți cu răspundere limitată (SRL) sau unei societăți pe acțiuni (SA), este necesar ca titularul entității să se asigure de legalitatea acesteia.

 

Prin urmare, fiecare declarație trebuie depusă în dublu exemplar, dintre care unul va trebui păstrat în arhiva titularului pentru orice eventuală inspecție sau pentru lămurirea eventualelor erori.

 

Iată ce tip de declarații trebuie să depună un PFA în decursul unui an:

Declarația 220 – Declarația privind veniturile și cheltuielile estimate pentru anul în curs

Declarația 220 sau Formularul D220 este un tip de declarație în care titularul entității își estimează atât veniturile și cheltuielile în decursul unui an, cât și impozitele și taxele pe care PFA-ul trebuie să le plătească. Prin intermediul acestei declarații, poți alege dacă vrei să plătești trimestrial și în ce fel vei raporta acest lucru către stat – adică printr-o normă de venit sau printr-un sistem real.

 

Dacă abia ți-ai înființat un PFA sau te gândești să o faci în viitorul apropiat, va trebui să completezi și să depui Declarația 220 în maxim 15 zile după ce ai primit autorizarea de funcționare.

 

O declarație asemănătoare este și Declarația 200 sau Formularul D200 care privește veniturile realizate din România. Această declarație are ca scop transmiterea tuturor informațiilor cu privire la veniturile și cheltuielile care s-au realizat în anul precedent.

 

În același timp, pentru anumite situații, va trebui să depui Declarația Unică (D212). Declarația se completează și se depune de către persoanele care nu realizează venituri, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

 

Află mai multe despre Declarația Unică.

Declarația 112 – Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

Acest tip de declarație se depune doar de către acele PFA-uri care au maxim 3 angajați cu contract individual de muncă. Declarația 112 se depune lunar până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Declarația 300 – Declarație privind decontul de taxă pe valoarea adăugată

Acest tip de declarație se depune doar de către acele PFA-uri care sunt plătitoare de TVA, lunar, trimestrial, semestrial sau anual în funcție de tipul decontului TVA. Asemenea celorlalte tipuri de declarații lunare, și Declarația 300 trebuie depusă până în data de 25 ale lunii următoare pentru luna precedentă.

Declarațiile 392B și 392A – Declarații informative privind livrările de bunuri, prestări de servicii și achizițiil efectuate în anul precedent

Declarația 392B se completează și de depune doar de către PFA-urile care nu sunt înregistrate ca plătitoare de TVA. În schimb, 392A se completează doar de către PFA-urile plătitoare de TVA.

 

De asemenea, PFA-urile plătitoare de TVA vor trebui să depună și Declarația 394 privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național.

Declarația 094 – Declarație privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic și care nu au efectuat achiziții intracomunitare de bunuri în anul precedent

Acest tip de declarație se depune doar de către PFA-urile plătitoare de TVA cu perioadă fiscală trimestrială, până la data de 25 ianuaria pentru datele fiscale ale anului precedent.

Declarația 097 – Notificare privind aplicarea sistemului TVA la încasare

Acest tip de declarație se depune de orice tip de PFA o singură dată pentru a beneficia de sistemul de aplicare a TVA-ului pentru serviciile și produsele oferite.

 

În funcție de tipul de activitate pe care-l întreprinzi prin intermediul PFA-ului tău, setul de declarații necesare poate continua.