(P) Care sunt avantajele procesului de scanare 3D

CoolNews
share

Scanarea 3D este una dintre cele mai recente și promițătoare inovații care permite măsurarea miilor sau milioanelor de puncte pe secundă cu o precizie milimetrică pentru a obține date concrete despre un element real sau un anumit mediu.

 

Această tehnologie este folositoare în foarte multe industrii, iar inginerii, arhitecții, designerii, speologii și nu numai pot beneficia de pe urma digitalizării unui anumit obiect sau construcții cu ajutorul unui scanner 3D. Descoperă în continuare unele dintre cele mai importante avantaje ale procesului de scanare 3D.

Cum funcționează un scanner 3D?

Un scanner 3D este un dispozitiv care analizează diferite obiecte dintr-un câmp vizual prestabilit și colectează informații despre caracteristicile acestuia, cum ar fi culori, textură și formă. Ulterior, le transformă în imagini digitale prin intermediul unui software specializat pentru a servi în diverse scopuri.

 

Există două moduri de funcționare ale unui scanner 3D:

  • scanarea fără contact: obiectivul dispozitivului utilizează lumina laser sau radiațiile pentru a depista lumina reflectată de o anumită construcție;
  • scanare de contact: permite obținerea de informații prin intermediul unei sonde care traversează suprafața obiectului dorit.

 

Cu ajutorul unui scanner 3D, poți obține un volum substanțial de date atât despre obiecte de dimensiuni reduse cum ar fi piesele de la o mașină, cât și cele foarte mari cum ar fi clădirile sau autovehiculele.

Care sunt beneficiile scanării 3D?

  1. Se obțin măsurători precise și rapide ale mediilor și obiectelor

Un scanner 3D permite captarea rapidă a milioane de puncte de date în câteva secunde. Datorită acestor informații precise și de o acuratețe înaltă se pot supraveghea diferite suprafețe, cum ar fi cele deosebit de sensibile în fața trecerii timpului (obiecte antice). Mai mult, un dispozitiv de scanare, cum este un 3D scanner de la 3dinbox.ro, face posibilă cartografierea fiecărui colț al unei construcții, analizarea deformării pieselor, inspectarea prototipurilor, verificarea barajelor, căilor ferate și autostrăzilor la un nivel de acuratețe fără precedent.

  1. Se realizează o documentație detaliată

Informațiile 3D surprinse prin procesul de scanare sunt atât de ample încât aproape fiecare detaliu este înregistrat. Probabilitatea de a se omite ceva este extrem de redusă, iar riscul de eroare este, la fel, deosebit de mic. Acest nivel imens de precizie elimină în totalitate, de regulă, necesitatea de a reveni asupra obiectului sau suprafeței analizate pe motiv că au rămas măsurători neobservate în timpul procesului de scanare.

  1. Se pot examina obiecte fără a intra în contact cu ele

Așa cum am menționat anterior, multe dintre scannerele 3D de pe piață permit studierea suprafețelor fără a le atinge. Acest lucru poate fi util atunci când dorești măsurarea unor elemente de dimensiuni mici, foarte complexe sau fragile care pot fi deformate sau deteriorate la atingere.

  1. Se economisesc bani și timp

Datorită timpului și forței de muncă reduse în timpul procesului de colectare a datelor, scanarea 3D este mult mai rentabilă decât majoritatea celorlalte tehnologii de măsurare. De exemplu, inginerii, antreprenorii sau arhitecții care au în desfășurare diverse planuri de construcție pot prelua mai multe proiecte simultan deoarece nu mai este necesar să se deplaseze la fața locului pentru a efectua măsurătorile.

 

Așadar, cu un scanner 3D, se pot capta rapid toate datele fizice ale oricărui obiect, iar informațiile obținute pot fi accesate ulterior de pe calculator sau laptop. Datorită informațiilor precise, scanarea 3D facilitează calculul exact de volume, iar specialiștii în domeniu pot utiliza copiile digitale ale diferitelor suprafețe pentru a realiza modificări.

 

sursa foto: Shutterstock