Nu te gândești prea mult la odihnă? Deși ai crede că somnul nu este atât de important și că te refaci rapid după câteva nopți albe, există consecințe care îți pot afecta calitatea vieții. Somnul bun este esențial pentru sănătatea corpului și a minții. Doar o noapte de somn agitat sau întrerupt poate duce la schimbări dramatice de dispoziție dar și la probleme de sănătate pe care ar fi bine să le eviți.
Iată care pot fi consecințele unui somn neodihnitor, din rândurile de mai jos.
Lipsă de energie
Ești tot timpul adormit la job și nu te poți concentra la sarcinile de zi cu zi? Aceasta este prima consecință a unei nopți în care nu te-ai odihnit. Atunci când te bucuri de un somn de calitate, scapi de starea de neliniște și angoasă și ești mai atent la ceea ce ai de făcut.
Totodată, poate fi de vină și un pat inconfortabil. Ai în vedere și salteaua de calitate, care îți oferă confort la cel mai înalt nivel. Poate ai nevoie de o saltea cu dimensiuni de 180×200, care să contribuie la ore de odihnă neîntreruptă pe parcursul nopții. Îți trebuie un model mai mic? Optează pentru o saltea de 120×200 cm, care te ajută să ai energie și un tonus bun, pentru a fi gata de treabă.
Ten cu aspect tern
Pentru că ții la pielea ta și vrei să arăți cât mai bine, indiferent de vârstă, trebuie să te odihnești corespunzător. Atunci când dormi suficient, acest lucru încetinește procesul de îmbătrânire a pielii.
Persoanele care au un somn neodihnitor tind să aibă un ten cu aspect tern și mai multe riduri în jurul ochilor. Nu uita că în timpul somnului, colagenul contribuie la apariția de noi celule ale pielii. Somnul insuficient poate aduce și umflături ale ochilor, cearcăne vizibile sau inflamații la nivelul tenului.
Probleme cu greutatea
Deși este mai puțin cunoscut, un somn de calitate îți vine în ajutor și atunci când vrei să slăbești. În cazul unui somn neodihnitor, organismul nu reușește să ardă suficiente calorii. Mai mult, hormonii se destabilizează și apar cei responsabili să producă creșterea apetitului. Consecința? Vei mânca mai mult, la ore nepotrivite.
Astfel, dacă te afli într-o perioadă în care vrei să slăbești mai ușor, acordă atenție și programului de odihnă. Ar fi bine să creezi un orar bine stabilit și să nu te abați de la această regulă, ca să-ți menții silueta.
Probleme cardiovasculare
Pentru o sănătate optimă, nu contează doar alimentația corectă și sportul, ci și odihna. Este recomandat să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte, pentru a îndepărta riscul apariției problemelor de inimă.
În timpul somnului, organismul se luptă să îmbunătățească funcțiile principale ale inimii și să reducă apariția atacului de cord, a tensiunii arteriale mărite sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Sistem imunitar scăzut
Persoanele care se confruntă cu un somn neodihnitor au deseori un sistem imunitar scăzut. Acesta se manifestă prin stări dese de oboseală, răceli constante și o stare generală necorespunzătoare. Când numărul orelor de somn crește, sistemul imunitar se transformă și devine mai puternic. În consecință, organismul poate să lupte mai eficient împotriva infecțiilor, bolilor sau germenilor.
Somnul odihnitor este esențial pentru bunăstarea psihică și fizică. Alungă oboseala, depresia și anxietatea printr-o igienă corectă a somnului și bucură-te de energie pe tot parcursul zilei! Deși uneori nu pui accent pe orele de somn, acestea pot să influențeze major felul în care te simți și arăți, indiferent de vârstă.
sursa foto: Unsplash