(P) Analize de sânge frecvente: De ce sunt importante și ce afecțiuni pot depista?

CoolNews
share

Sistemul circulator ajută la transportul elementelor nutritive și vitale, necesare pentru funcționarea organismului. De aceea, analizele de sânge ne pot dezvălui ce se află în fluxul sanguin și, implicit, ce se întâmplă în corpul nostru. Rezultatele analizelor ne pot indica anumite schimbări care sunt imposibil de observat din exterior (cum ar fi nivelul zahărului în sânge). Pentru a monitoriza aceste schimbări este important să efectuăm un set de analize cel puțin o dată pe an.

Ce sunt analizele de sânge și care este importanța lor?

Analizele de sânge se referă la recoltarea unei anumite cantități sanguine, care este ulterior analizată în laborator. Rezultatele analizelor îi ajută pe medici să identifice la timp anumite afecțiuni (infecții sau boli grave) sau să stabilească diagnostice. De asemenea, rezultatele analizelor de sânge pot ajuta la verificarea condiției organismului, înainte și după un tratament prescris pentru o anumită afecțiune.

Mai exact, prin intermediul analizelor de sânge, medicii specialiști pot:

  • să evalueze buna funcționare a anumitor organe (cum ar fi plămânii, rinichii și ficatul, stomacul, inima);
  • să diagnosticheze boli și afecțiuni (precum cancer, HIV/SIDA, diabet, anemie, boli coronariene);
  • să verifice dacă medicamentele care au fost prescrise ameliorează simptomele și ajută la vindecare;
  • să evalueze cât de bine se coagulează sângele în organism.

 

Care sunt cele mai frecvente analize de sânge?

Hemoleucogramă completă

Hemoleucograma sau setul de analize de sânge complet este destinat identificării cantităților de celule albe, celule roșii și trombocite în organism. Dintre cele mai importante componente din sânge pe care acest test le evaluează sunt: celulele roșii, hemoglobina și hematocritul.

Nivelurile anormale evidențiate de analize, adică cele care nu se află în intervalul optim, pot indica:

  • deficiențe nutriționale, cum ar fi lipsa unei cantități adecvate de vitamina B6, sau deficitul de vitamina B12 din organism;
  • deficit de fier și, implicit, anemie;
  • probleme de coagulare a sângelui;
  • infecții;
  • tulburări ale sistemului imunitar.

 

Test de glucoză

Pentru efectuarea unui test care măsoară cantitatea de zahăr din sânge, pacientul trebuie să țină cont de recomandările medicului în ceea ce privește dieta. Acest tip de analiză evaluează cât de eficient este organismul în gestionarea zahărului pe care îl obține din alimente și băuturi. Cantitatea de glucoză stocată în organism va indica dacă există pericolul instalării diabetului.

 

Analize pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală

Majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală pot fi depistate printr-un set special de analize de sânge. Cu toate acestea, pentru ca rezultatele să fie cât mai veridice și precise, analizele sunt deseori combinate cu alte teste, cum ar fi cele de urină.

Următoarele tipuri de infecții cu transmitere sexuală pot fi identificate prin efectuarea analizelor de sânge:

  • HIV;
  • clamidia;
  • sifilis;
  • herpes;
  • gonoree.

 

În anumite situații, analizele de sânge pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală s-ar putea să nu ofere rezultate precise imediat după contractarea unei infecții, deoarece aceasta nu s-a instalat complet în organism. Pentru o infecție cu HIV, de exemplu, medicul specialist poate recomanda efectuarea analizelor de sânge la cel puțin o lună după apariția primelor simptome, pentru ca rezultatele să fie precise.

 

Analize pentru evaluarea hormonului de stimulare tiroidiană

Menținerea unei tiroide sănătoase este cheia pentru un metabolism optim. Cu toate acestea, afecțiunile tiroidiene sunt adesea dificil de identificat, deoarece nu s-au constatat o serie de simptome specifice.

Un test care monitorizează nivelul hormonului de stimulare tiroidiană poate ajuta la identificarea unor astfel de afecțiuni, întrucât se poate observa dacă există o cantitate prea mare sau prea mică de hormoni produși de tiroidă.

 

Analize metabolice cuprinzătoare

Analizele de sânge metabolice au scopul de a oferi medicilor o perspectivă cuprinzătoare asupra stării de sănătate a unor organe interne importante: plămânii, rinichii și ficatul. În acest caz, testul evaluează cantitățile de electroliți din organism, precum potasiul, calciul și sodiul.

 

Dacă te interesează starea ta de sănătate și modul în care poți să-ți îmbunătățești stilul de viață pentru a reduce posibilitatea apariției unor afecțiuni sau probleme grave, este indicat să-ți faci analizele de sânge frecvent (cel puțin o dată pe an).

 

Sursa foto: Pexels.com