Multe dintre durerile resimțite în cadrul sistemului musculoscheletal pot apărea din cauza problemelor picioarelor. O descentrare a sistemelor din picior poate duce la alte probleme, dureri și instabilitate.
Din fericire, nu trebuie să suporți, pur și simplu, durerea, deoarece există mai multe tratamente și remedii disponibile. Un exemplu bun în acest sens sunt ortezele, despre care poți afla mai multe în cele ce urmează.
Pentru ce leziuni se folosește orteza
Orteza oferă sprijin structural picioarelor, corectează anomaliile și problemele locomotorii la nivelul membrului inferior și reduce presiunea resimțită în zonele afectate. Printre afecțiunile pentru care se poate folosi orteza se numără:
- Artrită;
- Monturi și bătături;
- Bursită;
- Sindromul piciorului diabetic;
- Picior plat și picior scobit;
- Fasceită plantară sau pinteni calcaneeni;
- Pronația sau supinația piciorului;
- Tendinită;
- Recuperare postoperatorie.
Din fericire pentru cei care se confruntă cu astfel de afecțiuni, există branduri de produse ortopedice în portofoliul cărora sunt include produse care se pliază pe tratamentul acestor afecțiuni.
Poartă încălțămintea favorită când faci proba
Poți alege modele de orteze personalizate, care să se potrivească exact formei piciorului tău. Totuși, nu trebuie să uiți de faptul că orteza trebuie să se potrivească încălțămintei pe care o porți cel mai des. Aceasta îți va oferi sprijinul necesar pentru a trata problemele piciorului sau gleznei.
Așadar, se recomandă ca orteza pe care o porți să fie potrivită pentru încălțămintea ta favorită. În caz contrar, s-ar putea să nu resimți toate efectele benefice și necesare tratării afecțiunii.
Cunoaște-ți afecțiunea pentru a o trata
Ca să te asiguri că alegi orteza potrivită ție, trebuie să-ți înțelegi mai întâi afecțiunea pe care vrei să o tratezi. De aceea, în funcție de problema cu care te confrunți, poți să-ți îndrepți atenția către diferite tipuri de orteză.
De exemplu, pentru fasceită plantară, o afecțiune dureroasă în care țesutul conjuctiv din talpa piciorului se inflamează, vei avea nevoie de un model care-ți susține arcada și oferă funcția de amortizare, atunci când pășești.
Pronația sau supinația îți afectează nu doar glezna, ci și genunchii, șoldurile și spatele. Pentru a corecta aceste afecțiuni, vei ave nevoie de o orteză rigidă sau semi-rigidă, ce îți susține piciorul tot timpul.
Pentru durerile de călcâi, se recomandă un model cu mult burete pentru a amortiza durerea și inflamația, în timp ce pentru sindromul piciorului diabetic și artrită, trebuie să alegi să un model care ajută circulația și absoarbe șocurile mecanice.
Activitățile pentru care ai nevoie de orteză
Poate ai un loc de muncă activ și ai nevoie de susținere pe tot parcursul zilei sau faci multă activitate fizică și vrei să te protejezi împotriva leziunilor care pot apărea ca rezultat – indiferent de activitatea prestată, orteza trebuie aleasă cu ea în minte.
Stilul de viață este diferit, de la om la om. De aceea, pe lângă celelalte aspecte menționate, trebuie să ții cont și de activitățile tale principale, de zi cu zi.
Ajutorul specializat
Se recomandă să discuți cu un specialist înainte de a face orice achiziție cu tematică medicală. Acesta îți poate analiza piciorul și prescrie varianta corectă de orteză, pentru a te ajuta să calmezi durerea și să tratezi afecțiunea.
Orteza poate fi cumpărată fără prescripție medicală, însă, dacă nu ai studii în domeniul medical, kinetoterapie sau orice ramură similară, este mai greu să iei singur decizia potrivită pentru tine. Ai în vedere și alte aspecte, precum dimensiunea piciorului tău, ca să te asiguri că orteza va oferi rezultatele de care ai nevoie.
Alegerea unei orteze nu este întotdeauna ușoară, deoarece trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, la care poate nu ești tocmai expert. De aceea, poți discuta cu un specialist în domeniu, dacă vrei să porți orteză, ca să te asiguri că faci investiția corectă.