Pentru a realiza o construcție este nevoie de o multitudine de materiale de construcții, fiecare dintre acestea având rolul și funcționalitatea lor. Materialele de construcții trebuie să fie alese cu grijă, deoarece calitatea și proprietățile acestora influențează modul de comportare al clădirilor. Iată, așadar, care sunt categoriile de materiale de construcții și care sunt detaliile pe care ar trebui să le cunoști despre acestea!
Materiale de rezistență
Materialele care contribuie la realizarea structurii de rezistență a unei clădiri se numesc materiale de rezistență. Pentru o calitate superioară poți găsi materiale de construcții pe mathaus.ro, un magazin complet care îți permite să alegi tot ce ai nevoie, pentru orice proiect de construire.
Materialele de rezistență sunt materialele care ajută la realizarea scheletului unei clădiri. Betonul, armătura, elementele metalice, fiecare dintre aceste materiale de construcții sunt speciale prin prisma rezistențelor pe care le oferă. Betonul este folosit pentru aproape orice tip de element constructiv, de la fundații la realizarea planșeelor și zidurilor, la fel și cărămida sau blocurile de BCA. De asemenea, oțelul este un material capabil să preia foarte bine încărcările, atât pe cele de întindere, cât și pe cele de compresiune, așadar este un material indispensabil pentru construcții.
Materialele de rezistență sunt practic baza construcțiilor, deoarece acestea lucrează împreună, monolitizând elementele structurale. Această monolitizare înseamnă de fapt conlucrarea corectă a materialelor, astfel încât întreg ansamblul să fie capabil să preia solicitările.
Materiale de amenajare
Aceste tipuri de materiale contribuie la definitivarea formei și a aspectului, dar și la pregătirea suprafețelor pentru finisare. În acest caz vorbim despre șape clasice sau autonivelante, despre gleturi și adezivi, despre rășini de umplere și despre amorse.
Fără aceste materiale nu ar putea exista clădirile în forma pe care o cunoaștem în prezent. Ele au un rol important în pregătirea substratului, astfel încât acesta să ofere suprafețe ușor de acoperit cu ajutorul materialelor de finisare.
Gletul este un material de umplere, însă în același timp poate fi folosit pentru îndreptarea pereților și a zonelor care necesită o planeitate perfectă. Pentru zonele de pardoseală sunt folosite șapele, care au rolul de a reda planeitatea sau de a completa substratul acolo unde există goluri sau găuri.
Materiale de protecție
Pentru ca o construcție să fie bine realizată și să răspundă în mod corect la solicitări, este nevoie de folosirea unor materiale speciale de protecție, cum ar fi izolațiile termice, hidroizolațiile sau fonoizolațiile. În acest sens pot fi folosite materiale precum: polistirenul, vata minerală sau spuma poliuretanică.
Materiale de finisare
O ultimă categorie este cea a materialelor de finisare, cele care de altfel oferă și latura văzută a construcțiilor. Vopseaua lavabilă, rășina epoxidică, tencuielile decorative, dar și placajele ceramice de acoperire și piatra naturală, parchetul sau lambriul, fiecare dintre aceste materiale sunt utile pentru a personaliza o clădire în funcție de preferințe.
Fiindcă materialele de finisare se aplică în straturi subțiri, este nevoie de o alegere corectă a acestora, dar și de o aplicare eficientă. Aceste straturi sunt foarte vizibile, iar din acest motiv este nevoie de o aplicare specializată, cu ajutorul unor dispozitive speciale.
O categorie aparte de materiale este cea folosită ca ajutor în realizarea construcțiilor. Lemnul, spre exemplu, este folosit pentru realizarea cofrajelor, însă, în același timp el are și rol structural, putând fi utilizat în structura acoperișului, atât la nivel de șarpantă, cât și de învelitoare.
Acestea sunt principalele categorii de materiale ce pot fi utilizare pentru realizarea construcțiilor. Ele trebuie alese în mod corespunzător, importante în acest proces fiind și recomandările primite prin proiectul tehnic, de la inginerul constructor sau de la proiectant.
sursa foto: Unsplash