(P) 4 beneficii ale shake-urilor proteice

CoolNews
share

Aportul de proteine este esențial pentru sănătate. Există o mare diversitate de proteine în organism, iar cel mai important rol al acestora este acela structural, fiind considerate „cărămizile” corpului uman. 

În general, proteinele trebuie să asigure 10-15% din necesarul energetic zilnic. Cu toate acestea, unele persoane, cum ar fi sportivii, necesită cantități ușor mai mari. Excesul de proteine trebuie, însă, evitat și este important să știm că o dietă echilibrată poate furniza cu succes cantitatea optimă.

Totuși, la ce pot ajuta shake-urile proteice?

  1. Sunt o sursă importantă de proteine

O doză de pudră proteică furnizează cantități mari de proteine, adesea în jur de 25 g, echivalând cu o porție de carne. În plus, proteinele extrase din zer sau soia sunt complete, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali. Totuși, există și alte suplimente cu proteine, cum ar fi cele din mazăre, orez, cânepă sau semințe, potrivite pentru vegani. Poți alege din gama variată de produse pentru sportivi de pe Obio.ro.

Astfel, un shake proteic completează dieta cu o porție de proteine, fiind o alegere bună pentru persoanele care au un necesar ridicat – sportivi, persoane subnutrite, pacienți vârstnici cu risc de sarcopenie (atrofierea masei musculare). Shake-urile proteice vegetale furnizează și alți nutrienți, cum ar fi vitamine, minerale, fibre sau grăsimi sănătoase.

  1. Stimulează creșterea masei musculare

Asocierea proteinelor de calitate cu antrenamentele sportive promovează creșterea masei musculare și performanța sportivă. Acestea stimulează sinteza de proteine la nivel muscular, contribuind astfel la remodelarea corporală (1).

De asemenea, un aport optim de proteine este necesar și dacă încerci să scazi în greutate, pentru a preveni pierderea masei musculare (1).

În plus, ingestia de proteine după activitatea fizică se asociază o recuperare mai rapidă a țesutului muscular.

  1. Ar putea promova sațietatea

Proteinele influențează hormonii implicați în controlul foamei și sațietății, cum ar fi grelina, GLP-1 (glucagon-like peptide 1) și PYY (peptida YY) (1).

Se pare că dietele bogate în proteine cresc producția de GLP-1 și PYY, hormoni care inhibă foamea și prelungesc sațietatea. De asemenea, proteinele ar scădea producția de grelină, hormonul care produce foame (1).

Prin acest mecanism, suplimentarea proteinelor într-o dietă echilibrată ar putea contribui la scăderea în greutate.

  1. Ar putea ajuta la reducerea țesutului adipos abdominal

Dietele cu un conținut ridicat de proteine pot promova scăderea procentului de grăsime corporală. Dispunerea centrală și viscerală a adipozității favorizează inflamația, rezistența la insulină și afecțiunile cronice (1).

Aportul extra de proteine de calitate se asociază cu reducerea țesutului adipos în special în zona abdominală și la nivel visceral (în jurul organelor) (1). Cu toate acestea, alimentația sănătoasă și sportul au un rol esențial în scăderea adipozității, iar suplimentul proteic nu înlocuiește un stil de viață echilibrat.

Așadar, shake-urile proteice ajută la suplimentarea aportului de proteine, ceea ce poate aduce o serie de beneficii. Respectă doza recomandată pe ambalaj și nu uita să urmezi o dietă echilibrată.

Referințe:

  1. Lang, Ariane. “Do Protein Shakes Work? Muscle Gain and Weight Loss.” Healthline, Healthline Media, 13 Feb. 2020, www.healthline.com/nutrition/do-protein-shakes-work#muscle-gain. Accessed 25 July 2022.

 

sursa foto: Pexels