Dacă îți place să tragi un pui de somn la prânz, e posibil să existe și un motiv științific pentru asta.
Cu toții cunoaștem pe cineva care aparent poate dormi oriunde, oricând, oricum.
Acum, cercetătorii au descoperit că s-ar putea datora biologiei lor, care îi face pe unii oameni să aibă nevoie de mai mult somn decât alții.
Oamenii de știință de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) au analizat ceea ce face o siesta irezistibilă pentru unii dintre noi.
Dr. Hassan Dashti a declarat în raportul care însoțea studiul: „Napping-ul este oarecum controversat. A fost important să încercăm să descurcăm căile biologice care contribuie la motivul pentru care dormim. Pentru a afla ce ne face să numărăm oile, informațiile genetice de la 452.633 de persoane au fost analizate de cercetători. Participanții au fost apoi întrebați cât de des au tras un pui de somn în timpul zilei. Li s-au oferit trei opțiuni din care să aleagă – niciodată/rar, uneori sau de obicei.”
me in the morning: tired
me in the afternoon: want a nap
me in the night: can’t sleep— capricorn✧ (@_capr1corn) December 15, 2021
Pentru a studia lucrurile în continuare, unii dintre participanții din grup au purtat un monitor de activitate – sau un accelerometru – pentru a obține informații precise despre cât de mult au ațipit cu adevărat.
Privind informațiile adunate, cercetătorii au descoperit apoi 123 de regiuni din genomul uman care au fost asociate cu somnul.
Cele mai multe dintre acestea au fost deja conectate cu oameni care au nevoie de mai mult somn, dar când au săpat mai adânc, au fost descoperite trei mecanisme probabile de somn.
Primele două au fost clasificate drept „somn perturbat” și „trezire dimineață devreme”.
Aceste două categorii au fost folosite pentru a-i descrie pe cei care simt nevoia să tragă un pui de somn pentru că nu au dormit bine sau s-au trezit prea devreme (cine nu-și urăște alarma?)
Baby is having an afternoon nap…so I'm doing the same! pic.twitter.com/PVy7btd7Qm
— Bella (@BellaShihTzuAce) December 7, 2021
Cu toate acestea, a existat un grup de oameni care pur și simplu aveau nevoie de mai mult somn.
Dr Dashti a spus: „Acest lucru ne spune că somnul în timpul zilei este determinat din punct de vedere biologic și nu doar o alegere de mediu sau comportamentală”.
Mai multe variante ale genei somnului au fost legate de orexină, o neuropeptidă care este, de asemenea, legată de starea de somnolență.
Iyas Daghlas este un co-autor student absolvent al studiului, de la Harvard Medical School.
Daghlas a spus: „Se știe că această cale este implicată în tulburări rare de somn, cum ar fi narcolepsia, dar constatările noastre arată că perturbări mai mici ale căii pot explica de ce unii oameni dorm mai mult decât alții”.
Vestea bună este că cercetătorii au descoperit că somnul este cu adevărat bun pentru tine atunci când vine vorba de a te simți revigorat și revitalizat.
sursa foto: Александар Цветановић